top of page

TechnoTip, zadel Brooks Cambium All Weather

Eigenlijk moeten we dit niet doen, een stukje schrijven over zadels. Als er iets controversieel is dan zijn het wel zadels. Als we op beurzen staan hebben we eigenlijk nooit goede adviezen kunnen geven zonder dat we de toehoorder beledigd hebben. Maar ach, laten we gewoon nog een poging wagen. Want tenslotte is het wel het onderdeel van de fiets waar de meeste vragen en meningen over zijn.


Algemene info

De ervaren fietsen kan dit gelijk overslaan maar voor newbies toch even een paar zaken op een rijtje. De meesten fietsers spreken ons aan over dit onderwerp, zadelpijn.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Geheel pijnloos zal je leven als fietser nooit zijn. Als je maar lang genoeg op een klein stukje leer of kunststof zit gaat het vanzelf pijn doen. Maar er zijn wel een paar zaken waar je op kan letten om het zeer sterk te verminderen.

En om maar gelijk de tweede stelling deponeren, wij hebben daar eigenlijk heel weinig last van. De reden? Passend zadel, juiste zit en veel trainen.

Ja, sorry, we kunnen het niet beter maken dan het is. Fiets je weinig dan zul je waarschijnlijk altijd zadelpijn houden Je moet kilometers maken. En ja, dat is erg vermoeiend en soms ook pijnlijk. Dus fiets je alleen tijdens je 2 wekelijkse fietsvakantie dan zal je na een paar uur waarschijnlijk al oncomfortabel rijden. Trainen dus.

En dan het zadel en de zithouding. Simpel gesteld maak je contact met je zadel met je billen en je 'privat parts', zoals ze dat in mooi Engels zeggen. En dat is over het algemeen lekker zacht vlees. De kunst is om je geslachtsdelen te ontzien en al het gewicht door je billen op te laten vangen. En dan met name je zitbotjes.

Je wilt dus een zadel hebben waar de achterzijde precies je zitbotjes ondersteunt, En aan de voorkant van je zadel wil je een punt hebben die niet teveel druk zet. Let op, je hebt die punt van het zadel wel nodig om je fiets te kunnen sturen.

En als laatste, heel rechtop zitten zorgt over het algemeen voor meer zadelpijn. Al je gewicht zit vol op het zadel en dus je zitbotjes. Heel voorover zitten ontlast je zitbotjes aanzienlijk. Je hebt minder gewicht op je zadel maar over het algemeen rijden fietsers die voorover zitten ook harder. De continue spanning op de benen zorgt ervoor dat je niet diep op het zadel zit maar er meer op 'danst'.


Conclusie?

Als je dit bovenstaande niet begrijpt ga dan gelijk naar een goede fietsenmaker die je een zadel kan aanmeten. En waar je ook probleemloos mag ruilen als het toch een slechte koop blijkt te zijn.



Zadel, Brooks Cambium All Weather

Wij waren absoluut geen fan van Brooks zadels, Wat een ondingen vonden we. Hard, oncomfortabel en bij een beetje vocht zaten je hele kleren onder de bruine vlekken. Brooks zadels hebben een enorm schare trouwe fans en evenveel tegenstanders. Beetje Apple/Microsoft, Canon/Nikon, Staal/Alu, Derailleur/Rohloff, Riem/Ketting verhaal. You hate it or you love it.


Maar met de Brooks Cambium All Weather zadels (imposante naam!) gaan ze waarschijnlijk Brooks haters overtuigen tot Brooks liefhebbers. Wat een tof zadel!

Eerst maar even afrekenen met de bruine vlekken in je broek. Dat is verleden tijd, de toplaag van het zadel is niet gemaakt van leer maar van kunststof. En ja, liefhebbers van leer invetten, leer opspannen en plastic zakjes over het zadel in de regen, ondergaan een enorme teleurstelling. Dat hoeft allemaal niet meer.

Marco koos voor het C15 model. Volgens Brooks een zadel voor MTB'ers, Gravel en Gran Fondo races. Beetje sceptisch gingen we ermee op pad maar na 100 kilometer had hij het al niet meer over het zadel. Voelde eigenlijk niets. En dat is voor een zadel bijzonder goed. Op de een of andere manier is het Brooks gelukt om een zadel te maken wat voldoende ondersteuning geeft voor snelle rijders maar ook met voldoende comfort. In eerste instantie dacht hij dat het zadel vrij hard was maar tijdens het fietsen merk je daar weinig van. Zowel op de zitbotjes als op de jongeheer voelde hij absoluut geen wrijving. Geen schuur- of drukplekken. Nu na een kleine 1000 kilometer is dat onveranderd. Heel goed.

Heel anders was dat met Lisette. Zij vond het zadel in eerste instantie helemaal niets. En dat het vooral te maken met voor haar de te hard punt. Tja, en dan ga je als fietser twijfelen. Iedereen die verschillende zadels heeft geprobeerd kent dat wel. Want als je eenmaal een schuurplek hebt dan is het heel lastig een goed zadel te vinden. De plek moet eigenlijk eerst genezen voordat je een ander zadel probeert. Maar je, je weet hoe het is, het hoofd zegt fietsen en niet uitrusten en genezen..

Dus een gok genomen en hetzelfde zadel (de C17) gekozen maar dan met een flink gat aan de voorzijde. En dat bleek de gouden zet te zijn. Geen drukplekken meer.


Tja, al met al een beetje een gok om van zadel te veranderen maar dit pakt heel goed uit. We denken erover om dit ook op onze andere fietsen te zetten. Zo goed bevalt het.

Is het ook iets voor jou? Geen idee. zoals eerder genoemd, zadels zijn persoonlijk. Maar deze serie kan je prima in de wensenlijstje zetten om uit te proberen.

Meer informatie op de website van Brooks.


PS: wij worden niet betaald door Brooks. We vinden het gewoon leuk om onze ervaringen te delen. Doe ermee wat je wilt.








1,077 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


Original on Transparent.png
bottom of page