top of page

OVER ONS

Lisette Verzijl & Marco Meijerink

SAMENVATTING...

Marco en Lisette fietsen, lopen, klimmen, kanoën, reizen vanaf 1984. Daarbij hebben ze door meer dan 94 landen outdoor expedities gemaakt. Soms kort maar even vaak lange tochten van maanden of jaren. Buiten zijn, ontdekken, ervaren, uitdagingen, culturen, mensen, landschappen, eigenlijk al die factoren motiveert hen om er elke keer weer erop uit te trekken. 

Van hun tochten doen ze verslag in verschillende media zoals kranten, tijdschriften radio en televisie. Ook geven we regelmatig lezingen in zowel binnen- en buitenland. Zie ook op deze pagina.

Hun ervaringen delen ze met een aantal progressieve (buiten)sport merken op het gebied van gezondheidszorg, reizen, fietsen en outdoor fabrikanten. Neem gerust contact op....

HET VERHAAL, HET BEGIN ...

Geboren in 1970 in een klein dorpje in Drenthe, Steenwijksmoer. 

Landbouwvelden en een uitgestrekte horizon. Vuurtje stoken, aardappels poffen, carbid schieten, door de velden trekken. Erop uit. Lisette kwam twee jaar later ter wereld en meer dan 200 kilometer verderop. In het verre westen. Onder de rook van Rotterdam in een rustige Barendrecht. Een Drent en een Zuid Hollandse. Voor beiden was de wereld in het oosten of het westen, een totaal andere dimensie. Maar 14 jaar later was het raak. Het eerste fietstochtje door de polders. Pubers. de eerste zoen en daarna al snel de eerste fietstocht. Op naar Belgie waar we na 160 km later door onze ouders opgehaald moesten worden omdat Marco van zijn fiets donderde. De tocht leek ogenschijnlijk geen succes maar geef twee pubers de vrijheid die fietsen geeft en het vuur is aangestoken. Wind, zon, vrijheid, open horizon, sportieve uitdaging. Alle elementen die we zo erg kunnen waarderen. Deze tocht was het begin van veel en veel meer......

1984 - 1990

Van krantenfiets naar een tweedehands racefiets, tweedehands tassen, tweedehands tent maar eersteklas avontuur. We ontdekten Belgie, Duitsland, Joegoslavië, Hongarije, Als jonge pubers zwierven we door de Benelux en daarbuiten. Alles was nieuw, alles was spannend. We hadden geen idee wat ver was en hoeveel we aan konden. Vroeg opstaan en fietsen totdat het avond was. Soms deed de kilometerteller het en stond er 160 op. Soms deed niets het en reden we op gevoel. De eerste avond wild kamperen. Maaltijden met aangebrande macaroni met tomatensaus. Een heel brood als ontbijt. Veel eten, veel fietsen, veel zweten. Alles leek het lichaam aante kunnen. De horizon leek nooit te ver te zijn. Oh wat is onwetendheid mooi!

1990 - 1995

Winter, zomer, herfst. lente. We fietsen, lopen, klimmen in alle seizoenen. Van IJsland tot Marokko. Van Scandinavië tot Spanje. Grote delen van Europa worden ontdekt. en hoe meer we onderweg zijn hoe meer we erachter komen dat dit 'ons dingetje' is. Via wielerclub Barrhopoort worden alle grote rondes gereden. Uiteraard tochten als Luik Bastenaken Luik, Amstel Gold race en anderen. Elk jaar opgaan voor het klimmersbrevet. De grote VTT's. Keurig bijgehouden in een toerboekje. Om 5 uur in de ochtend opstaan. 200 kilometer met de auto vol met slaperige mannen die daarna als idioten 250 kilometer fietsen in de Ardennen of Noord Frankrijk om daarna met met diezelfde zweterige mannen terug te rijden om de volgende dag 150 km lekker uit te fietsen. Dit waren de jaren van veel fietsen en grote doelen aftikken. Combinatie van adrenaline en veel testosteron. 

En dan nemen we een andere afslag die grote gevolgen heeft gehad voor de rest van ons leven. Na 3 maanden fietsen door Scandinavië komen we aan in het zuiden van Noorwegen, Kristiansand. Na weken fietsen door de bossen kijken we met de fiets tussen onze benen neer op de stad met maar een gedachte, dit is heel erg gaaf en veel en veel te kort........

1995 - 1997 CROSSING BORDERS I

Grensoverschrijdend fietsen. Van Nederland naar Nieuw Zeeland. Twee jaar, tienduizenden kilometers en vele landen doorkruist. Wat begon als een ogenschijnlijke mooie lenterit in het voorjaar van 1995 vanuit Nederland, werd een heroische tocht waarbij de woestijnen in het midden oosten werden bedwongen, de machtige toppen van de Himalaya werden doorkruist. We verdwaalden in de hectiek en de dynamiek van het Indiase continent. Ons tegoed deden deden aan al het moois in Zuid Oost Azie om vervolgens de stilte en oneindige vergezichten zochten in de bush van Australie om te eindigen in op het zuidelijkste puntje van Nieuw Zeeland. 

We vertrokken als jonge onervaren twintigers en eindigden als wereldburgers. We kwamen erachter dat onze waarheid niet altijd de waarheid is. We zagen dat overal ter wereld mensen bezig waren om de wereld een beetje beter te maken. We zagen de schoonheid maar ook de lelijkheid. We zwoegden door stroperige corruptie, schending van fundamentele mensenrechten. Maar ook ondervonden we dat bij het afzetten van de Nederlandse bril we meer begrip kregen hoe de wereld in elkaar zit. En dat is complex. Er is helaas geen eenvoudig antwoord voor complexe problemen. 

Onze lichamelijke uitdaging van onze fietstocht werd zo  ook een intellectuele challenge. En dat geeft op beide vlakken meer rek, meer flexibiliteit. Een rijkdom die niet in geld is uit te drukken. 

Lisette and Marco

1998 - 1999

Een tussenjaar. Na de thuiskomst in 1997 waren de plannen al gereed voor de volgende grote tocht. In de tussentijd trainen we flink met hardlopen, wielrennen. Turkije in de zomer wordt gekozen om te trainen voor de volgende uitdaging, fietsen door de Sahara.