UITRUSTING
Maten en gewichten
SAMENVATTING...
Door de jaren heen hebben we tientallen verschillende setups gehad. Dat ging van zwaar beladen, vol bepakte fietsen tot expeditie fietsen met superlichte bepakking. Op sommige tochten hadden we al het gereedschap en onderdelen aan boord, soms voor dagen eten. En zelfs hebben we met kilo's boeken en tijdschriften rond gereden. Dan heb ik het nog steeds niet over de souvenirs die in onze tassen belandden.
Maar gedurende de jaren komen we meer en meer bij de voor ons perfecte setup. We geven hieronder alleen de laatste setup weer. Alle andere setups kan je vinden in de oude reisverhalen, de foto's en de videos. Dit is hoe we nu reizen.
90% REGEL
90 procent van je bagage staat voor 50 procent van het gewicht.
We weten het, je moet wellicht twee keer lezen als je deze regel leest maar die regel heeft ons heel veel opgeleverd. Het gaat uit van een bijna niet-Nederlands principe, neem niet alles mee voor elke situatie. Accepteer een klein risico.
Iedereen kent de verhalen wel van Nederlandse gezinnen die met de camper naar Zuid-Frankrijk rijden met in de bankkasten een mud aardappelen en zakjes met bloemkoolsaus. Totaal voorbereid om maar niet in onverwachte situaties terecht te komen. En hoewel een goede voorbereiding erg in onze genen zit, zijn we door ervaring erachter gekomen dat de wereld veel minder gevaarlijk is dan we vaak denken. En dat de wereld buiten Nederland prima in staat is om je van hulpmiddelen te voorzien mocht je tekort komen. Twee voorbeelden.
Vroeger namen we alle soorten gereedschap mee en veel onderdelen. Nu is onze fiets zo ontworpen dat we met weinig gereedschap bijna de hele fiets uit elkaar kunnen halen. En waar dat niet kan, accepteren we dat het niet zo is. Zo kunnen we bijvoorbeeld niet zomaar een trapas vervangen. Maar de slijtage van een trapas voel je aankomen. En in een winkel waar je een trapas kunt kopen kun je de trapas ook vaak vervangen.
Ander voorbeeld. We kunnen tot ongeveer -10 graden Celsius kamperen. Niet comfortabel maar we redden het wel. Als dat voor een of twee nachten is dan is dat ok voor ons. Kou lijden en weinig slaap maar daar staat tegenover dat onze slaapzak superlicht is evenals onze tent en ons matje. En in 90 procent van de gevallen voldoet dat uitstekend.
En vergeet deze regel niet.
10 procent van je bagage staat voor de andere 50 procent van het gewicht wat je maar 10 procent tijdens je tocht gebruikt.
DE FIETS
We rijden al jaren met verschillende types fietsen van Santos. Begonnen met een Santos Travelmaster 2.6 met 26 inch wielen zijn we uiteindelijk uitgekomen op de Santos Adventure Lite met 29 inch wielen met 65 mm brede banden. Dit is voor ons nu de ultieme bikepacking bike. Licht, lekker snel.
En waarom Santos en geen ander merk? Simpel, een merk moet een beetje bij je passen. Want laten we wel zijn, boven de pakweg 2000 euro worden er hele goede fietsen gemaakt. Maar Santos is een van de weinige Nederlandse bedrijven waar innovatie met hoofdletters worden geschreven. De mannen en vrouwen van Santos durven heilige huisjes omver te werpen in hun zoektocht naar de voor ons ideale fiets. En die motivatie vinden wij heel inspirerend.
DE BEPAKKING
We hebben met allerlei setups gereden. Van krantentassen tot bepakking met de klassieke 6 fietstassen (2 voortassen, 2 achtertassen, stuurtas en rolzak) tot bikepacking tassen tot de mix waar we nu zijn uitgekomen. Onze hele tassensetup bestaat uit niets anders dan een rolzak en twee kleine achtertasjes (of eigenlijk de voortassen die achter zijn gemonteerd). Dat lijkt weinig maar hier zit evenveel in als in onze tassensetup tijdens onze wereldreizen. Al moet ik eerlijk zijn, de kilo's aan boeken zijn vervangen door een eReader.
De reden dat we toch twee tasjes achterop hebben en geen klassieke bikepacking setup met een grote zadeltas en een frametas is heel praktisch. Mochten we voor een paar dagen (meer dan 4 dagen) eten mee moeten nemen dan komt er op de drager een lichtgewicht rolzak te liggen met daarin de slaapzak, matjes en kleding. En dan houden we een hele tas over voor eten. Zie dat maar eens te doen met een klassieke bikepacking setup. In de praktijk komen we toch regelmatig eens in de drie dagen een plek tegen waar we eten kunnen kopen maar als het moet dan kan onze lichte setup als een kameleon veranderen in pakezel.
O ja, de achtertassen hangen scheef en hoog (de foto van Lisette is een oudere foto). De reden is dat daarmee het gewicht van de tassen meer naar het centrum van de fiets wordt verschoven. Dat zorgt voor een stijvere setup. Belangrijk als je over kleine richels fietst met aan beide kanten een afgrond. En het zorgt er ook voor dat we prima kunnen hiken met de fiets. Doen we liever niet maar als het moet kunnen we de fiets prima lopend omhoog duwen.
DE GETALLEN
De gewichten die hieronder worden genoemd zijn gemeten getallen. Keukenweegschaal op tafel en meten maar. Het totale gewicht is dus inclusief tassen.
Het pakvolume is ongeveer 50 liter per fiets. Dat is zonder het inzetten van de boven beschreven rolzak.
Mocht je per item willen weten wat onze ervaringen zijn? Op onze BLOG onder Technotip hebben we sommige items beschreven.