top of page

Technotip, Santos Travelmaster 3+

Updated: Jun 20, 2019


Wat een gave fiets!

Toen ik in 1984 mijn eerste stapjes, trapjes, maakte op een stadsfiets met krantentassen, had ik niet kunnen dromen van de Santos Travelmaster 3+.

Dit is voor ons op dit moment DE vakantie/wereld fiets die je moet hebben.

Niet lang over nadenken. Beurs trekken en kopen dat ding.

Die fiets zit zo goed in elkaar en rijdt zo fantastisch over elk soort terrein dat er lang over twijfelen zonde van je tijd is. Die tijd moet je gebruiken om erop uit te trekken.


Maar goed, da's wellicht een wel heel korte uitleg om zomaar duizenden euro's op de toonbank te gooien. Hieronder vind je een opsomming waarom wij denken dat de Santos Travelmaster 3+ voor ons de beste, vakantiefiets van dit moment is.

Wij hebben de fietsen gebruikt in Nederland en op dit moment rijden we ermee door Kameroen.

Het zijn niets anders dan onze ervaringen. Zie het niet als een compleet testverslag. Haal eruit wat voor jou van nut kan zijn. En natuurlijk is alles wat hieronder staat subjectief. Da's altijd het geval bij een mening:).


Frame

Een fiets is niets anders dan een frame met een stel wielen en wat onderdelen.

De grote truc is om het frame het juiste karakter te geven versterkt door het op de juiste wijze monteren van de juiste onderdelen. En daar gaan heel wat uren discussies en gepuzzel aan vooraf.

En dat heeft zich uitbetaald. Wat een waanzinnig goed frame.

Wij reden met de 27inch wielen maar in het frame kunnen ook 28inch wielen.

Het frame is zo goed uitgebalanceerd, zo strak, dat ik, zonder erbij stil te staan, met een vaartje van 60 km/h naar beneden reed op een onverharde weg al zwaaiend naar de voorbijgangers.

Het frame geeft je zoveel zekerheid dat het bijna eng is. Wat je ook doet, het geeft geen krimp.

Hard afdalen om daarna vol in de remmen te gaan voor een diepe kuil? Geen probleem. Alles blijft in balans. Door de bochten gaan is een genot. Superstrak. Geen rimpel, geen trilling.

Je hoeft niet na te denken over de verdeling van je bagage. Een kilo meer of minder links of rechts maakt niet uit.

Ook op lange rechte wegen is het heerlijk fietsen. Ik heb een sportieve zit en zit dus relatief vrij ver voorover. Dat is geen probleem. Maar als je meer rechtop wil zitten dan kan dat door de hoge balhoofdbuis ook prima.

Dat hoge balhoofdbuis zorgt er mede voor dat er lekker veel ruimte in het frame is om je drinkflessen mee te nemen. Ik heb zelf altijd een relatief klein frame en dan is het nogal eens puzzelen waar de bidons gemonteerd moeten worden maar dat is hier geen enkel probleem. Alles past ruim.

Maar het zijn vooral de rij eigenschappen waarover we maar niet uitgesproken raken. Of wellicht is dat verkeerd gezegd, iets wat heel goed fietst is bijna niet te omschrijven. Dat voelt gewoon heel erg fijn, comfortabel, veilig en goed. Chapeau Santos. Puik gedaan.


Frame details

Allemaal kleine details waardoor de fiets niet gelijk beter gaat fietsen maar waar we toch wel warm van worden.

De wijze waarop alle kabels zijn gemonteerd ziet er erg mooi uit. Alles in lijn, mooie kabelgeleiders, kabels precies op de juiste plek. Met zorg gedaan. Dat had Santos gewoon met tywraps kunnen doen maar dit ziet er veel beter, mooier en steviger uit.

Het frame kan gebruikt worden voor allerlei verschillende remmen, wielen en schakelsystemen.

Daarom zitten er best veel nokjes op. Dat valt alleen totaal niet op. Mooie afdekplugjes bedekken alle nokjes die je niet gebruikt. Smooth.

Oh ja, ben benieuwd of jullie iets verzinnen wat niet gemonteerd kan worden op deze fiets. Twee bidons boven elkaar? Kan. Bidon onder en mud guard? Kan. Heb nog niet iets gevonden wat niet past.

Vooral de achtervork ziet er heel goed uit. Daar komt veel bij elkaar. Ga maar na: schijfremmen, Rohloff naaf, standaard, drager, enz. De kunst is om dit niet zo'n technisch geheel te laten zijn dat je na een lekke band geen idee hebt hoe je het wiel weer tussen die technische hoogstandjes krijgt. Met de juiste plaats en afstand tussen de onderdelen is dat prima gelukt.


Wielen en banden

We hebben met 26inch gereden, met 28inch, met 29inch maar als ik mag kiezen ga ik voor de 27,5 inch.

Groot genoeg om snel te kunnen rijden op lange rechte wegen (zeker met de hoge, dikke banden) en rap genoeg wanneer het technisch wordt.

De wielen moeten wel ontzettend sterk zijn want de afgelopen weken hebben we behoorlijke klappen gemaakt. In Afrika zijn de gaten in het wegdek veel en groot. Zeker als je onverhard rijdt. Dat laatste is wat wij het meeste hebben gedaan. Ik kan geen enkele rimpel in de velgen ontdekken. Die houden het dus uitstekend.

Wij hebben jarenlang met voorvering en zadelpen vering gereden. De reden was eenvoudig, veel fietsen in Afrika en dan kan je meer demping en controle erg waarderen. Toen Santos voorstelde om geen vering meer te nemen en alles op te laten vangen door dikke, hoge, soepele banden moesten we wel even schakelen. Eerlijk gezegd twijfelden we enorm. Maar die twijfel is volledig weg. Met deze dikke banden heb je een prima rijgedrag op asfalt. Haal je er wat lucht uit dan is de demping en controle op wasbord wegen of slechte tracks ruim voldoende. Wij zijn overstag. De vering gaat de deur uit. Belangrijkste testpunt voor ons is: hard aan komen rijden op een kuil en ervaren wat de fiets dan doet. Natuurlijk duikt de fiets de kuil in maar een goede fiets weet dan op het diepste punt even in te veren en dan een tegengestelde kracht omhoog op te wekken zodat je weer 'soepel' uit de kuil fietst. En dat doen deze banden. Wel de lucht eruit halen want hard opgepompt werkt dat natuurlijk een stuk minder.

Met zachte banden is het ook een stuk sneller rijden op gravelwegen. De band 'plooit' zich rond de stenen zodat je niet wordt afgeremd. Je krijgt een soort kussen onder je fiets. Dat scheelt heel wat vermogen.

We twijfelen nog een beetje of we voor een volgende Afrika tocht een band met meer profiel willen hebben.


Remmen

En ik maar denken dat we met de oude vertrouwde Magura HS33 remmen, bijna de standaard op goede vakantiefietsen, meer dan voldoende remvermogen hadden.

Probeer dan deze Hope remmen maar eens. Wauw!

De remmen zijn met een vinger te bedienen en dat helpt enorm om de rest van je vingers om het stuur te klemmen bij het afdalen. Op een gewone zomerse dag in Nederland voldoet elke rem bijna. Maar als je even serieus tekeer wilt gaan dan heb je wat meer nodig.

Bij de afdaling van Mount Oku in Kameroen kwamen de remmen het beste tot zijn recht. Stijl naar beneden, onverhard, mul zand, grote kuilen en keien. Veel stuurmanskunst (ok, dat ging niet altijd goed:)) en veel remcorrecties. Op sommige stukken hoorden we van elkaar af en toe 'oh shit', zo steil was het. Maar de remmen waren daarbij onze redding. Tja, gewoon erg goed.

En ik heb jaren geroepen dat schijfremmen op een wereldfiets niet kunnen vanwege spaakbelasting. Een mens is nooit te oud om te leren en zijn mening te herzien. Het materiaal is tegenwoordig zo ontzettend goed dat dat geen issue meer is. Wij zijn om.

Oh ja, ik vergeet iets. Je kan de remhendels instellen op de grote van je hand. Ik heb kleine handen, Lisette ook. Schroefje aandraaien en de handel komt naar voren. Ideaal.


Dragers

Voor heeft Santos een standaard Tubus drager gemonteerd. Achter zit ook een Tubus dragen maar die is door Santos zelf ontwikkeld. Nou is een reguliere Tubus drager al goed maar deze drager is weer een stuk beter. 'Helaas' hadden we relatief weinig bagage bij ons. Kameroen: droog en heet. Geen land voor heel veel kleding. Dus een echte test met enorme gewichten hebben we niet kunnen doen. Maar een paar flessen water en veel proviand stuwt het gewicht al snel omhoog en dat ging zonder problemen. Heel mooi hoe de tassen op de drager vastzitten. Dat kan zowel boven als onder. En de dragerstangen zijn precies zo gevormd dat de tassen prima ondersteund worden.

Als extra heeft Santos extra brede spatborden laten maken voor de 27,5inch banden. Die passen precies goed aan de drager waardoor alles enorm stevig vastzit. Geen klapperende spatborden dus.

In Kameroen hebben we de spatborden thuis gelaten.


Electra

Ok, ik geef het toe, ik had een vooroordeel. Ik zag het gebruik van Son naafdynamo als iets wat hoort bij een typische rechtop fietser met heel veel gadgets op zijn stuur. En ook had ik horrorbeelden in mijn hoofd van niet werkende aansluitingen. Geklooi met kabeltjes. Draaien aan wielen iedere keer checken of de installatie wel of niet werkte. Oudere fietsers kennen dat nog wel van de fietscomputers met draadjes.

Maar Robbert (Santos) liet me zien dat er bij hun oplossing geen draadje buiten het frame te zien is. Vanaf de naaf gaat het rechtstreeks naar de plug op het stuur.

En ja, die Son gebruikers hebben toch gelijk. Het werkt echt fantastisch. Mijn accupack werd prima opgeladen. Wat een luxe. Enige waar ik nog mee worstel is de uitgang van de USB aansluiting. Die wijst nu naar achteren en met de kabel eruit 'kietelt' het kabeltje soms langs mijn benen.

Stuurstop

Zorgt ervoor dat het stuur niet om kan klappen. Heerlijk. Werkt prima. Volgens mij hebben meer merken dit. Prima oplossing. Veel beter dan standaardjes aan voordragers. Wie dat ooit heeft uitgevonden heeft nooit de valpartijen gezien van niet-ingeklapte standaarden bij het wegrijden.

Extra voordeel van de stuurstop is dat er een extra ring rond de voorvork zit waardoor bij het losdraaien van het stuur ik niet opnieuw de afstelling hoef te doen.

Iedereen kent dat wel als je uit het vliegtuig komt. Stuur monteren, bout aandraaien, stuurpen vastzetten, voorrem inknijpen, je fiets heen en weer halen om te zien of er geen lagerspeling zit.

Allemaal niet meer nodig.


Naaf en Riem

Ook deze fiets heeft voor ons geen Pinion versnellingsbak. Ik twijfel daar nog enorm over.

Reden is het gewicht. Nou zijn vakantiefietsen al sowieso niet echt licht maar met een Pinion is dat weer een stukje meer. En ik weet het, een Rohloff naaf weegt ook wat maar het gemak ten opzichte van een derailleur weegt teveel door in het voordeel van de Rohloff.

In de afgelopen jaren hebben we het gewicht van onze uitrusting drastisch naar beneden weten te brengen en dat scheelt enorm met fietsen. Liefste zou ik een vakantiefiets van rond de 10 kilo willen hebben die net zo sterk is als waar we nu mee rijden. Een mens moet kunnen blijven dromen:).

Maar goed, de Rohloff naaf werkt natuurlijk subliem. Ik blijf de draaischakelaar van Rohloff altijd wel een minpuntje vinden. In een heet, vochtig klimaat zitten je handvatten onder het zweet en dan lukt het draaien niet altijd. Je glijdt gewoon weg. Hetzelfde geldt overigens in de regen. Fietshandschoentjes verhelpen dat natuurlijk. Maar wellicht dat Rohloff hier nog wat op kan verzinnen. Ik weet wel dat Santos ook reguliere commandeurs aanbiedt. Maar dat heeft natuurlijk zijn prijs.

De naaf zelf is heerlijk. Werkt altijd. Geen gekloot. Gewoon goed. Santos heeft nog een extra ring rond de flens gemonteerd. Dat zorgt ervoor dat bij extreme belasting de flens niet breekt. Hebben wij nooit last van gehad. Maar wellicht heb je dat probleem wel als je zelf flink wat weegt en 30 kilo bagage meeneemt. Heb mij laten vertellen dat er fietsers zijn die zoveel meenemen.

Wij zijn echte riemrijders. Zelfde als de Rohloff, gewoon geen gekloot. Werkt altijd. Niets af te stellen. Ik lees stevige discussies over riem/ketting. Beetje hetzelfde verhaal als de staal/aluminium discussie of de hydraulische/kabel rem discussie, Rohloff/derailleur, Apple/Windows, canon/Nikon, iOS/Android.

Iedereen heeft steekhoudende argumenten die alle kanten opgaan. Maar weinigen hebben beide systemen uitvoerig bereden en getest. Met beide systemen kan je de wereld over fietsen. En als je dat als uitgangspunt neemt kiezen wij voor iets wat geen gerotzooi oplevert, de riem dus.

In het losse zand van Afrika hoor je de riem wel na een dagje zandhappen. Afspoelen met water en alles is weer geruisloos. Mocht je echt een purist zijn dan neem je wat teflon spray mee.


Bidonhouder

Ok, dit is een beetje voor eigen parochie spreken. Wij hebben aan de vooravond gestaan van de ontwikkeling van de Santos bidonhouder. Van omgebouwde dakgoot is het nu een hele mooie houder geworden waar 'alles' in kan. Ik zag al voorbeelden van houders op voorvorken met daarin een matje en een slaapzak. Waanzinnig leuk om die voorbeelden te zien. En dat ding werkt ook gewoon goed. Stevig, makkelijk te monteren en geen gerammel van flessen.


Stuur maar een berichtje als je een onderdeel mist. Dan zetten we het erbij.

Wij blijven Santos voeden met nieuwe ideeën. Maar mocht je zelf ook een lumineus idee hebben voor de verbetering van een vakantiefiets dan vinden we het altijd leuk om te horen.

Uiteindelijk is elke Wereldfietser een beetje een techneut:).

Marco en Lisette


160 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


Original on Transparent.png
bottom of page