top of page

TechnoTip, Santos Drybag

Een zak. Een droge zak. En een zak die je overal aan je fiets kwijt kunt.

De Santos Drybags.

Wij kregen een paar exemplaren mee en hebben daar lekker mee geëxperimenteerd. Een weekend rijden met zakken in plaats van tassen.

De wereld van de vakantiefietser gaat op en neer. Rond 1900 reed menig fietsende reiziger met aangesnoerde plunjezakken aan zijn fiets. Jaren later kwamen de fietstassen die uiteindelijk resulteerden in robuuste modellen waar menig wereldfietser de wereld mee heeft ontdekt. En nu zijn we weer terug bij af. Bikepackers snoeren weer zakken aan het frame. Zo is de cirkel weer rond. En het leuke is dat je als fietser nu gebruik kunt maken van alle oplossingen. Lekker combineren.

Kiezen wat het beste bij jou past.

Laten we beginnen bij het begin, waarom een zak aan je fiets?

Voor de meeste fietsers die hiervoor kiezen, geldt dat ze met heel weinig spullen op de fiets stappen. Voor- en achtertassen zijn veel te groot voor hen. En daarnaast moet de hele setup van de fiets 'lekker smal' zijn. Slalommen rond bomen of tussen rotsen moet zonder meer gaan. En dan wil je geen 20 kilo bagage aan je fiets hebben hangen. Dus dan helpt het om niets anders dan een paar zakjes aan je fiets te knopen en te gaan.


Wat zijn de Santos Drybags?

Hierboven schreven we een beetje gekscherend, een droge zak! Ok, wat kort door de bocht, maar dat is het in feite wel. Een bagagezak met een inhoud van 4,5 liter. En daar kan je bijvoorbeeld je donsjasje in stoppen. Of je slaapzak. Of je kleding voor een weekend. Of je matje met je handdoek, toiletspullen en je portemonnee.

En dat geeft gelijk het voordeel van een zak aan. Elke zak kan zijn eigen doel hebben en dat biedt overzicht. Natuurlijk is er ook een nadeel. Een tent met tentstokken past er niet in.

De Santos Drybags zijn van stevig waterdicht materiaal gemaakt. We hebben ze nog geen maanden in bezit dus een echte duurtest hebben we niet kunnen uitvoeren. Als alternatief hebben we met de tassen gesmeten, langs stenen geschuurd, over boomstammen geschoven en al mountainbikend flink langs struiken gereden. Daarna water er in gegoten om te zien of de boel lekte. Niets van dat alles. Maar zoals gezegd, het is geen duurtest dus we zijn benieuwd wie ze wel kapot krijgt.

Oh ja, de tassen hebben een diameter van 14 cm en een hoogte van 40 cm. Van die 40 cm gaat een paar cm af omdat je die nodig hebt om de tas te sluiten. Dat gebeurt met een rolsluiting. Volgens Santos is de inhoud 4,5 liter. Dat hebben we natuurlijk even uit geprobeerd. Wij kwamen tot 5 liter maar dan is de Drybag ook echt vol.

Om de tassen aan de fiets te bevestigen heb je twee opties. De meest goedkope optie is om in de weer te gaan met spanbanden. Bikepackers zijn er gek op. Aan een zijde heeft de Santos Drybag lusjes waar je bijna over de hele lengte spanbandjes door kan halen. Daarmee kun je elk plekje van je fiets gebruiken om de Drybags te monteren. Favoriet zijn de voorvork, de schuine buis, onder aan het zadel en de achtervorken.


Maar je kan ook voor luxe gaan en gebruik maken van de Santos Alleshouder. En ook die kan je monteren op verschillende plekken op je fietsframe. Bij gravelbikes kan dat meestal op de voorvork en natuurlijk op de plekken waar je normaal je bidons monteert. In combinatie met de Alleshouder heb je een hele fijne oplossing. Lekker je spullen in je tassen proppen en vastklikken in de houder. Meer is het niet. De Santos Drybags zijn een tikkeltje groter dan de Santos Alleshouder. De reden is dat met het aansnoeren van de sjorbanden de zak vanzelf de houder in wordt geduwd. Zo zit alles muurvast op zijn plek.

Aan de voorzijde heeft de Drybag een helder zilveren streep. Pas toen we de zakken op de voorvork monteerden kregen we door waarom dat zo is. Met de reflecterende streep heb je een fantastisch groot vlak waar opkomende automobilisten met hun koplampen tegenaan schijnen. Niet te missen dus. Wil je niet opvallen dan draai je de tas gewoon om.


Paul, ontwerper bij Santos, heeft de zakken getest in de sneeuw. We konden het niet laten om deze plaatjes ook even met jullie te delen. Een fiets vol met zakken. Zo leuk om te zien dat iemand die het bedenkt het ook zelf gebruikt!

Meer info vind je binnenkort op de Santos Only pagina.



PS: wij hebben de Santos Drybags van Santos gekregen om te testen. Geen euro voor betaald. Dat beïnvloedt onze mening volgens ons niet maar we melden altijd wel in onze TechnoTips wat waar vandaan komt. Dan kan je als lezer zelf bepalen wat je met deze informatie doet.


767 views0 comments

Recent Posts

See All
Original on Transparent.png
bottom of page