top of page

TechnoTip, Lauf voorvork

De Lauf voorvork is voor veel fietsers op zijn minst een verwondering. Soms een openbaring, verbazing, onbekend, onbegrijpelijk, niet alledaags.

Dit is een vork waar best wel even bij stil gestaan mag worden. Want wie de tijd neemt komt erachter dat dit een juweeltje in het assortiment van voorvorken is.Terug naar de basis, waarom ook al weer vering in je voorvork?

Eigenlijk is dit de belangrijkste vraag. Waarom wil je vering in je fiets hebben? Wat is het doel daarvan? En wat voor soort tochten ga je rijden?

Grofweg zijn er twee redenen waarom je vering in je voorvork zou kunnen overwegen:


1. Contact met de weg houden. Erg belangrijk als je extreem met je fiets gaat ‘downhillen’ (lees: snoeihard over een onverhard pad naar beneden denderen). Vering zorg ervoor dat de hobbels en kuilen in het wegdek minder impact hebben op het verlies van bodemcontact. Nu is niet iedereen extreem aan het ‘downhillen’ maar ook bij een mountainbike parcourtje over de Veluwe is het hebben van bodemcontact ideaal als je over boomwortels raast.

2. Comfort. Vering zorgt ervoor dat je niet elke klap tot in je kruin door voelt sidderen.

Vakantiefietsers kunnen aan beide wat hebben. Voor bikepackers (fietsers die vooral onverhard willen rijden en een steenrijke track niet schuwen) is voorvering ideaal. Dat kan verkregen worden door een geveerde vork maar ook zie je bikepackers met dikke banden rond rijden met weinig lucht daarin. Heb je beide dan kun je met beide ‘spelen’ welke instelling het beste bij je past.

Comfort lijkt wellicht voor watjes maar eerlijk is eerlijk, vakantiefietsers zitten vaak van acht uur in de ochtend tot zes uur in de avond op de fiets en dat hou je nou eenmaal langer vol met meer comfort. En comfort kun je krijgen door vering maar ook door dikke banden.

Kortom: bepaal voor jezelf wat voor soort fietser je bent en kijk dan pas naar vering. Asfalttijgers hebben zelden wat aan voorvering, bikepackers des te meer.


Waarom een Lauf vork?

Eigenlijk zijn er maar twee redenen:

Het ding is superlicht en je kan er helemaal niets aan onderhoud aan doen. Kortom: twee punten die elke vakantiefietser zou willen hebben voor alle onderdelen op de fiets.

De Lauf vork weegt ongeveer 990 gram en is daarmee lichter dan bijna elke reguliere voorvork, geveerd of ongeveerd. Ga maar na, een beetje reguliere verende voorvork van Rockshox weegt rond de 1600 gram. Dat is zo rond de 600 a 700 gram verschil en dat voel je snel als het om voorvorken gaat. De voorbouw van je fiets wordt lichter en daarmee kun je makkelijker je stuur optrekken.

Onderhoud? Is niet mogelijk. Kan gewoon niet. De vork is gemaakt van carbon met glasfiber veren. Het enige wat draait is je stuur. Geen bewegende delen en daardoor ook geen bewegingsslijtage. Eigenschap is wel dat je de vering niet kan instellen evenals de rebound.


Hoe werkt de vork?

We gaan geen hele gedetailleerde uitleg beschrijven. Er zijn andere websites die dat prima kunnen. Maar een korte uitleg helpt je waarschijnlijk wel om voor jezelf een keuze de maken of de Lauf vork wat voor jou is.

Zoals gezegd bestaan de poten van de vork uit carbon. De vering wordt veroorzaakt door een set aan bladveren gemaakt van glasfiber. Beide zijn supersterk en wij hebben het niet kapot gekregen. Het wiel wordt gestoken in het verende gedeelte van de vork en dat geeft de vork ook zijn karakteristieke uiterlijk. Wij vinden de vork er heel stoer uitzien maar voor sommigen is het even wennen.

Aan beide kanten van het wiel zitten twee sets aan bladveren. Dat geeft de vork ongeveer een veerweg van 60 mm. De vork is niet bedoeld voor hardcore downhillers. Daarvoor is de veerweg te klein. De doelgroep is, zoals Lauf zelf schrijft, de snelle cross country rijder. Oftewel de fietsers die veel onverhard over slechte paden rijden. Dat kunnen paden met stevige boomwortels zijn, wasborden, stenen en kuilen, kortom: alles wat een reguliere moutainbiker of gravelracer tegenkomt.


Genoeg theorie, nu fietsen

Hierbij moeten we wel gelijk een onderscheid maken tussen fietsen met bepakking en fietsen zonder bepakking. Net zoals met alle fietsonderdelen is de werking erg onderhevig aan het gewicht dat je aan je fiets hangt. Een prima fiets kan een ramp worden zodra je hem met 10 a 20 kilo ‘dood’ bagagegewicht belast. Daarom is het bouwen van een vakantiefiets ook zo moeilijk. Er zijn zoveel variabelen die de optimale werking van een fiets kunnen tegengaan dat een designer ‘vakantiefiets’ een bijna onmogelijke opgave heeft.

Wij fietsen met een Lauf vork in combinatie met een Santos 4.29 fiets.


Maar goed, laten we beginnen met onze ervaringen zonder bagage.

En die zijn heel goed. De vork is superlicht en dat voel je enorm met fietsen. Een jump is zo gemaakt. Op slechte wegen werkt de vork subliem. Je komt gewoon veel minder vermoeid van je fiets af dan met een starre vork. Op asfalt valt ons iets op. We hadden gedacht dat de vork hinderlijk zou inveren bij het beklimmen van een berg. Je kan de vering immers niet uitzetten. Maar dat valt enorm mee. Door de aparte plaatsing van het wiel in de vork ontstaat er een tegengestelde kracht die vering op glad asfalt deels tegengaat. Die laatste zin hebben wij niet zelf verzonnen, komt van de vertegenwoordiger. Maar hoe dan ook, we merken het wel. En dat bevalt ons prima.

De Lauf vork is wel een vork voor mensen die kunnen fietsen. Oef, we weten dat we nu mensen tegen het hoofd gaan stoten maar laten we het uitleggen. Vanwege de veren aan beide kanten van de poten van de vork, is de vork niet superstijf. Dat merk je als je wat onbehouwen door de bocht gaat met weinig snelheid. Er komen dan zijwaartse krachten op het wiel die voor de fietser wat ‘bibberig’ overkomen. Maar als je wel een goede mountainbiker bent, knal je de fiets zo de bocht door en heb je een geweldige ervaring door het lage gewicht van de vork en worden de oneffenheden prima opvangen.Nu met bagage.

Tja, het heeft weinig zin om een dure en extreem lichte Lauf vork aan te schaffen en dan te belasten met veel kilo’s aan bagage aan je voorvork of aan je stuur. Gewoonweg zonde van je geld. Hou het gewicht aan je stuur en vork beperkt. Wij fietsen met rond 3 kilo voor en rond de 7 kilo achter. En dat gaat perfect. In eerste instantie reden we met een klassieke vakantiefiets-set up om uit te proberen wat dat doet. Onze ervaring was matig. De vork komt dan niet goed tot zijn recht. Door de hoeveelheid bagage achterop ging het stuur trillen als je met een hand fietste. Bidonnetje water pakken is dan niet fijn. Daarop hebben we de fiets verder aangepast. Bagage achter meer naar het centrum van de fiets geschoven en voor ietsjes zwaarder gemaakt. Probleem opgelost. Met een klassieke bikepacking setup sowieso geen problemen. Dat gaat helemaal goed.

Zoals gezegd heeft de vork 60mm veerweg. Dat lijkt niet veel, zeker niet als je met dikke banden rijdt. Maar toch is dat niet het geval. Het verschil is enorm als ik van fiets wissel en met dezelfde brede band met een starre voorvork mijn tochtje maak. Oef, dan weet je pas wat de Lauf vork echt aan werk verzet. Groot verschil.


Voor wie is de vork nu bedoeld?

Gravelrijders zijn er dol op. Snel over onverharde paden rijden zonder dat je bang bent om van je fiets te stuiteren. Bikepackers zijn hen snel gevolgd. Op menig bikepacking website zie je rijders met Lauf vorken voorbij komen. En vakantiefietsers die zin hebben in onverharde wegen en niet al teveel bagage meenemen volgen nu ook.


Blijft de vork erop zitten?

Dat wil zeggen. Voor mij wel (Marco) en Lisette twijfelt nog. Ze vindt het prettig om haar Rockshox vork uit te kunnen schakelen maar baalt ook enorm van het zware gewicht. Tussen ons gezegd, ik geef haar nog een maand:).....


Meer info?

Dat kan je terug vinden op de website van Lauf.

1,571 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Original on Transparent.png
bottom of page