top of page

Technotip, Koga Miyata Chela

Koga Miyata heeft lef.

Het bedrijf heeft opnieuw gekeken naar de uitrusting van de fietsreiziger en is tot de conclusie gekomen dat het beter zou moeten kunnen. Een fietser fietst, een fietser loopt wanneer een stadje wordt bekeken, veel fietsers maken foto’s en na het fietsen heeft een fietser een goede plek nodig om uit te rusten. En om al die verschillende activiteiten te kunnen doen, sjorren we een stoeltje achterop de bagagedrager, naast de rugzak en het fotostatief en vragen we ons af waar we nu dat tafeltje moeten laten?

Dat kan beter, moet Koga Miyata gedacht hebben en is gekomen met de Chela. Een wolf in schaapkleren, een fietskar met veel verschillende gedaantes.

Bike & Trekking kreeg een exemplaar mee en ging een aantal dagen fietsen door het Duitse Pfälzerwald.We krijgen het prototype van de Chela mee. De kar is ten opzichte van het vorige model gewijzigd. Er zijn vooral verbeteringen aangebracht die de stabiliteit ten goede zou moeten komen. Koga benadrukt wel dat dit model nog niet af is.

Tijdens de eerste afdaling merken we daar niets van. Na de eerste paar kilometers begint het rijden met de kar vertrouwd te voelen en durven we steeds sneller af te dalen. Neus op het stuur en met gemak komen we boven de 60 km/h uit. Bij de eerste bocht flink in de remmen. Het gewicht van de kar duwt de fiets naar voren maar het geheel blijft keurig recht.

Dan de beklimming. De heuvels in het Pfälzerwald kunnen lang zijn. Vijf kilometer klimmen bij een gemiddeld stijgingspercentage van acht procent. De kar met tassen weegt 12,6 kilo en samen met mijn bagage kom ik al snel boven de 30 kilo uit. En dat is te voelen. Het grote gewicht speelt parten bij klimmers die op kracht klimmen. Het bewegen van de fiets van links naar rechts, en dus ook de kar, zorgt voor veel krachtverlies. Fietsers die meer op souplesse naar boven peddelen hebben minder problemen. Fiets recht houden, niet gaan trekken aan het stuur en langzaam omhoog klimmen. Eigenlijk zoals het hoort.Op het terras, met een koud Duits biertje in onze hand, bekijken we de Chela eens beter. De basis van de kar, het frame, ziet er erg solide uit. Koga heeft duidelijk gekozen voor een sterke constructie boven het verminderen van het gewicht.

De kar heeft verschillende functies. Bovenop ligt een rugzak met een zonnepaneel waarmee je een mobiele telefoon of een ander energievreter kan opladen. Onder de rugzak bevindt zich het stoeltje. Wanneer de kar op zijn pootjes staat kan je zonder problemen gaan zitten, zelfs als de fiets nog is aangekoppeld. Naast het stoeltje bevindt zich het tafeltje.

Onderin de kar ligt een grote tas waar plaats is voor de tent, de slaapzak en een matje.

In de L-vormige tassen aan de achterzijde van de kar is er ruimte voor kleding en de rest van de kampeeruitrusting. De rugzak wordt gebruikt voor de zaken die je direct nodig hebt.

Alle tassen hangen met speciale gespen aan het frame.

In het midden van de kar bevindt zich het statief. Leuk om met de snelontspanner een foto van jezelf te maken tijdens het fietsen.De opbouw van de Chela heeft ook nadelen. Onderweg kan je alleen bij je spullen wanneer je de tassen los gespt van de kar. Even snel iets pakken is er dus niet bij. De tassen zijn toegankelijk gemaakt door middel van ritsen. De kwaliteit van de ritsen van ons proefmodel was niet bijzonder goed. Daar komt bij dat door het gebruik van dit type ritsen de tassen niet meer waterdicht zijn. Een kleine regenbui zal geen probleem zijn maar een paar uur in de regen fietsen wel. Koga levert bij de Chela een speciale hoes die over de gehele kar kan worden getrokken.

Om bij de onderste tas van de Chela te komen moet je de zitting van het stoeltje opklappen. Bij ons proefmodel hadden we daar nog steeksleutel 13 voor nodig maar we gaan ervan uit dat Koga dat bij het uiteindelijke model zal veranderen.

Na drie dagen fietsen bleken er op de tassen enkele slijtplekken te ontstaan op de plaats waar de tas tegen het frame van de kar schuurt.


Op asfalt rijdt de Chela prima. De kar is geveerd zodat we nauwelijks oneffenheden in het wegdek voelen. Ook op een goed bospad houdt de kar zich goed. Anders wordt het wanneer het terrein wat ruwer wordt. Door het hoge gewicht is het met de Chela niet mogelijk om zanderige bospaadjes te bedwingen, laat staan een wat meer technisch parcours met boomstronken en stenen. Maar goed, daar is de kar waarschijnlijkheid ook niet voor bedoeld.

Eigenlijk zou je met dit soort fietskarren ook een stuurtas of voortassen op je fiets moeten hebben. Het gewicht van elke fietskar op het achterwiel zorgt ervoor dat het voorwiel wat minder grip op het wegdek heeft. Voortassen of een stuurtas compenseren dat.


Eenmaal ons tentje opgezet genieten we op het stoeltje van de Chela van een echte mooie Duitse wijn en blikken terug op de Koga Miyata Chela. Technisch is de kar nog niet helemaal in orde. Gebruiksgemak en de gebruikte materialen van vooral de tassen kunnen nog worden verbeterd. Met 799 euro heeft de Chela een flinke prijs en dan mag je verwachten dat dat in orde is. Een fietskar met veel mogelijkheden maar de vraag is of al die mogelijkheden opwegen tegen het hoge gewicht. Maar goed, dat bepalen wij niet, die keuze is aan de koper.

436 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Original on Transparent.png
bottom of page