top of page

TechnoTip, Kinetisch touw

Laten we maar gelijk met de billen bloot. Hieronder vind je een stukje waarvan we denken dat er best wel wat informatie in staat die voor de lezer interessant kan zijn. Maar het is ook een stukje wat geschreven is door twee avonturiers die van de leverancier een stukje touw gratis hebben gekregen. We proberen zo objectief mogelijk te zijn maar altijd goed om te weten wat de bron is.


Kinetisch touw. Op de fiets nooit nodig gehad maar iedereen om ons heen wist te vertellen dat we echt niet zonder kunnen als we met een 12 ton truck rondjes door het zand maken. En na flink wat offroad tochten komen we erachter dat de experts om ons heen gelijk hebben. We hebben touw nodig.


Wat is het? Simpel gesteld, een dik stuk touw wat kan rekken.

Iedereen kent wel een normale sleepkabel en weet ook dat daar geen rek in zit. Dat is vooral bedoeld om een afstand te kunnen overbruggen als je ergens met pech langs de snelweg staat en je moet een kilometertje of tien voortgesleept worden naar de eerste afrit.

Daar is kinetisch touw niet voor bedoeld.

Het ultieme doel van het touw is om uitgerekt te worden waarna je als een katapult uit de drek wordt gelanceerd.

Stel dat je er toch niet in slaagt om uit de modder te komen. Je hebt alle toeters en bellen van je offroad voertuig al ingeschakeld. Alle sperren staan aan, banden lekker zacht en je hebt ook al flink geschept om de smurrie weg te krijgen. Niets helpt. Je wielen spinnen bij het gas geven en je weet het, je hebt een duwtje nodig.


Met een beetje geluk komt er dan een voertuig langs (tot nu toe hebben we veel geluk gehad). Touw vast aan het voertuig en het andere eind aan je eigen expeditie truck. En dan rustig optrekken. Het touw rekt uit en net als je denkt: er gebeurt niks! wordt je gelanceerd en voel je met een goede schok je voertuig los komen uit de modder.

Dat is het, niets meer en niets minder.


Maar ja, welk touw heb je dan nodig?

Want als je google gebruikt kom je er al snel achter dat er weinig op de markt is voor een 12 tons truck.

We liepen vast. We hadden een heel goed advies nodig.

En dat is er 2 voor 12 ook gekomen. Wat een geluk.

Otto van ProRope gaf ons een heel kundig advies. Met veel geduld hielp hij ons de juiste keuze te maken. Zo schreef Otto:


Ivm de kinetische sleepkabel ligt het vooral aan de omstandigheden waarin je denkt te komen.Wij onderscheiden dat in licht, middel en zwaar.

Licht is een modderig veld, zwaar is met je wielen diep in de modder gezonken. Midden zit daar tussenin.

Factoren zijn dan 1/2 - 3 / 4 en 5 /6 keer het gewicht van de truck.


Kijk, daar kunnen we wat mee. Gelijk de zwaarste uitvoering dan maar?

Maar toen vertelde Otto:


Onze zwaarste kabel is 56 mm met een breeksterkte van 65 ton, dus dat zou 5 x zijn.

Praktisch gezien zit je dan ook met een sleepkabel die best wel wat ruimte inneemt.

Een 6 meter past in een doos van 80 x 40 x 40 om een idee te geven van het volume van zo'n kabel.


Tja, en we willen meer dan 6 meter. 9 meter lijkt ons beter. Want je wilt niet dat het trekkende voertuig in dezelfde drek komt te staan als waar jij in staat. Dan heb je 2 voertuigen die vast staan. Gelukkig hebben we al een kinetisch touw van 32 ton. Samen met een touw van 40 ton komen we op een theoretische 72 ton trekkracht uit. Dat moet genoeg zijn. Een een touw van 40 ton met een 9 meter lengte past prima bovenop het dak.


Wil je ook zo'n elastiek? Kijk op de website van ProRope.



118 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


Original on Transparent.png
bottom of page