top of page

Technotip, Sea to Summit X-set 31

Updated: Jun 19, 2019

Sea to Summit X-Set 31 pannenset. Opvouwbaar en klein maar wel met een grote pan. Gemaakt van siliconen. Beetje huiverig kopen we een setje in de USA en gaan op pad. Gaat dit een succes voor ons worden?


Waarom we dit bij de REI in Amerika hebben gekocht? Tja, beetje een 'een-seconde-beslissing'. Over het algemeen verdiepen wij ons tot in het detail over het materiaal wat we meenemen. Tenslotte moet elke gram mee gezeuld worden. En anders dan thuis, je afhankelijkheid van materiaal is onderweg best wel groot. Je kan niet zomaar even snel een andere pot, brander, tent laat staan een fiets, onderweg kopen. Je moet het doen met wat je dan bij je hebt. 


Pannen in een fietstas is altijd een drama....relatief gezien dan. Ik weet het, er zijn veel grotere problemen op de wereld maar in de kleine kosmos waar je tijdens je fietstocht in zit is het je ergeren aan geen goede spullen een punt. Ga maar na, het is 35 graden, je fietst al dagen door de droogte, bent uitgeput, vies, bezweet. Je denkt niet meer helder en op dat moment vliegt de hele keuken in de fik. Geloof me, dan wordt je best wel kribbig ondanks dat het niets is in vergelijking met alle grote wereldproblemen. 


Ok, de Sea to Summit X-Set 31. 

In de set zit een pan, twee schalen en twee bekers. 

Het geheel kan gevouwen worden tot een klein pakketje en dat was voor ons dan ook de reden om de set te kopen. Want zoals gezegd, reguliere pannen in een tas is een drama. Ze zijn groot, rond en als je ze in een fietstas doet ontstaan er door de ronde vorm allerlei 'dode hoeken' in je tas. En ja, als je minimalistisch wilt reizen is dat een dingetje. 

Met een opvouwbare set lijkt de ruimte in je tas ineens enorm te zijn. 


En dat is ook gelijk het grote verkoopargument van Sea to Summit. En ik moet zeggen, daar hebben ze wel een punt. 

De pannenset is gemaakt van siliconen met een gladde aluminium bodem. Opvouwen gaat heel makkelijk. Gewoon de boel in elkaar drukken. En als dat eenmaal gedaan is passen alle potjes en mokken opgevouwen in de grote pan. Er blijft een pakketje over. En past overal in je fietstas. 


Dan even wat feiten. De set is 660 gram (gewogen op een keukenweegschaal, volgens Sea to Summit 607 gram. Wellicht hebben zij een betere keukenweegschaal:)). Dat is niet superlicht en daar twijfelde we dan ook het meeste over. Maar het gemak van het opgevouwen formaat heeft het bij ons gewonnen van het gewicht. 

Daar komt bij dat de pan, schalen en mokken een heel goed formaat hebben. Mokken als grote Amerikaanse koffiemokken, en geloof me: die zijn groot! 


Een pan van 2,8 liter / 8 cups, al geeft de pan wel aan: max safe line 2L. 

Schalen van 0,6 liter.

En mokken van 0,48 liter / 2 cups


Op de pan, schalen en de mokken staan streepjes met de inhoud in liters en in cups. Geen maatbekertje nodig. Gewoon doorschenken tot aan het juiste streepje 


Wij zijn eerlijk gezegd wel gecharmeerd van de grote pan. Voorheen was het altijd wat tobben om de macaroni in een klein pannetje gaar re krijgen maar met zo'n grote pan is dat geen probleem. 

De schaaltjes gebruiken we voor de salades en voor de muesli bij het ontbijt. 

En ja, in de mokken gaat koffie, veel koffie. 


En dan de siliconen. Werkt dat een beetje? Gaat de boel niet in de fik?

Wij zijn positief verrast. We hebben ermee gekookt op een gasbrander en een benzinebrander en dat gaat prima. De warmte wordt heel goed vast gehouden en na de eerste onzekerheid durfen we nu met een gerust hart de pan op het vuur te zetten. Er smelt niets, alles blijft keurig in orde. 

Oh ja, de pan heeft haar eigen handgreep. Lijkt onbelangrijk maar ik weet niet hoe het bij jullie gaat maar ik ben altijd de knijper kwijt als de pan met rijst dreigt droog te koken. 

En om het af te maken, deksel van de pan is gelijk de deksel waarmee afgegoten kan worden door middel van de kleine gaatjes die erin zitten. 


Voor ons blijft de set nog even in de tas. We zijn wel verliefd geworden.

Leuk als bedrijven andere oplossingen uitvinden voor een ogenschijnlijk klein probleem. En zo wordt een pannenset toch een mooi technisch hoogstandje.  166 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Original on Transparent.png
bottom of page