top of page

Technotip, Forumslader Pro

Updated: May 24, 2021

De Forumslader is geen onbekende in elektriciteit vretend fietsland. Menige wereldfietser of bikepacker heeft er de wereld mee rondgefietst. Waar je vroeger nog uit kon met een papieren kaart, een paar muntjes voor de munttelefoon en een kaarsje om je 's avonds bij te lichten, is nu de zoektocht naar een stopcontact vaak een deel van de reis.

En ja, die stopcontacten komen wij niet heel vaak tegen, dus willen we onze eigen spierkracht gebruiken om onze apparaatjes op te laden.


Natuurlijk, we kunnen een hele semantische discussie voeren over nut en noodzaak van een GPS, een telefoon, een camera, een GoPro of meer van dat leuke spul, maar het feit is dat het grootste gedeelte van fietsende reizigers die, hoe principieel ze ook zijn, er toch mee op pad gaat. En wij dus ook.


Wat is een Forumslader?

Heel eenvoudig. Het ding doet niets anders dan de wisselstroom van je naafdynamo omzetten naar een gelijkstroom geschikt voor al je toys. Maar dat doet Forumslader heel slim. Het perst flink veel vermogen uit je dynamo en zorgt er ook nog voor dat je een buffer tot je beschikking hebt. Zo krijg je niet bij elke klim piepjes te horen of meldingen op je scherm dat je te langzaam rijdt en dat je telefoon niet kan opladen. Wel zo fijn.

Dat is niets anders dan de Forumslader al jaren doet.

En nu is er dus de Forumslader Pro.


Nu moeten we heel eerlijk zijn, we weten niet precies wanneer de Pro is uitgekomen. Forumslader is een eenmanszaakje zonder een gelikte marketing waarbij je precies kunt zien welke versie wanneer op de markt is gekomen. We weten het gewoonweg niet. Kan best zijn dat jij er al jaren mee rijdt en dat dit stukje een bron van herkenning is.


Wat is het verschil tussen de Forumslader en Forumslader Pro?

Dat verschil is heel makkelijk te zien. De Pro versie zit mooi verpakt in een waterdichte behuizing. Een rechthoekig zwart doosje waarin alle vernuft zit ingebouwd. Heel wat anders dan de reguliere versie waarbij je alle onderdelen en draden in het echt kon zien. Vaak is de Forumslader ingebouwd in de voorbouw van een fiets. Zeer bekend is de Santos Travelmaster 3+ met ingebouwde Forumslader. Een hele mooie oplossing. Maar ook kon je een losse versie krijgen om bijvoorbeeld in je stuurtas mee te nemen. Dat was dan wel een versie met vrij uitzicht op alle draden en onderdelen. Voor ons was die versie prima maar we kunnen ons voorstellen dat sommige fietsers daar wat door overdonderd werden. Dat is met de Pro versie opgelost. Je ziet een zwart kastje, meer niet.

Voor de cijferfanaten onder ons. De Pro versie weegt op de keukenweegschaal 274 gram. De afmetingen zijn 120mm lang, 86mm breed en 25mm dik, Daar is nog wel een hap uit, zoals je op de foto hierboven ziet.


En voor de fietsers met enige elektronische achtergrond, het apparaatje geeft 5 Volt met 3 Ampere af. En doet dat al bij lage snelheden, rond de 10km/h. Dat lijkt niet veel, maar klimmers onder jullie weten dat een klim best heel steil kan zijn en lang kan duren. En dat is een verbetering ten opzichte van de vorige versies. Al moet ik eerlijk zijn dat het verschil heel lastig te ervaren is. Ook de oude versies werkten prima.

In het zwarte kastje zitten 3 accu's die gezamenlijk zo'n 30 Wh aan capaciteit leveren, meer dan voldoende om je apparaten vol te laden en zelfs nog voldoende om met je Forumslader Pro 's avonds in je tentje je iPhone op te laden.

Want dat kan heel makkelijk met de Pro versie. Je koppelt het kastje zo los van je dynamo.

En om gadget liefhebbers helemaal gek te maken: de Forumslader heeft een zelf ontwikkelde app waarin je alle gegevens zeer gedetailleerd terug kunt vinden.


Hoe mee te nemen?

Dat kan in je stuurtas voor vakantiefietsers, in een rolzak voor bikepackers of in een top tube tas voor wie daarvoor kiest. En voor dat laatste hebben wij dan ook gekozen. Wij rijden al jaren met de waterdichte versie van ToPeak en dat werkt voortreffelijk. Het tasje is wel een stuk groter dan de Forumslader Pro, maar dan hou je nog wat ruimte over voor wat geld, een kaart voor de veerpont of je mondkapje.

De telefoon zit met een Quadlock op de voorbouw. Zo houd je alle kabeltjes lekker kort. Een overzichtelijk geheel waarmee het prima ruig bikepacken is.

Wat zie je nog meer?

Niet zo heel veel moet ik eerlijk zijn. Lekker simpel en eenvoudig. Maar toch vallen er een paar dingen op. De grote witte cirkel boven de tekst 'Forumslader' verandert van kleur als hij geladen wordt. Zo kan je zien dat je Forumslader werkt als je gaat fietsen.

Het zwarte kabeltje met het stekkertje is de aansluiting naar je naafdymano.

Dan zie je nog wat 'losse' kabeltjes. Die zijn niet los, maar waterdicht afgeschermd. Die kabeltjes zijn onder andere voor de 12V aansluiting, temperatuurmeeting, enz.

En dan is er natuurlijk de USB aansluiting.


Conclusie: de Forumslader Pro is uitermate geschikt voor de fietsende electravreter die zijn lader lekker makkelijk los wil kunnen koppelen en mee wil nemen in een apart tasje. Wil je dat niet, dan kun je kiezen voor de inbouw-versie. Let er wel op dat een inbouwversie van de forumslader niet in elke fiets past. De ruimte in je frame (in de voorvork) moet voldoende hoog zijn.


Meer informatie vind je terug op:


PS: wij hebben het geteste onderdeel gekregen. Hoewel we weten dat het niet onze mening beïnvloed willen we dit niet onvermeld laten. Zo kan je zelf bepalen wat je met de bovenstaande tekst doet,

2,469 views2 comments

Recent Posts

See All

2 Comments


eric
May 23, 2021

Wij hebben de,Forumslader verkocht in de winkel (De Vakantiefietser). Tot nu toe

Hebben we 100% terug moeten sturen. Jens repareert hem zonder kosten, maar dat gaat niet snel. Met Leo's (mecanicien) forumslader duurde hetanderhalf jaar (echt waar) voordat hij hem terugkreeg.

Eric Schuijt.

Like
Marco & Lisette
Marco & Lisette
May 23, 2021
Replying to

Echt? Bedoel je deze versie? Heb er nu 3 liggen (verschillende versies) en allemaal doen ze het zonder problemen. Weet je wat het probleem was/is? Ben heel benieuwd. Dank overigens dat je reageerde. Leuk om ervaringen te delen.

Like
Original on Transparent.png
bottom of page