top of page

Technotip, Forumslader, onze ervaringen

Updated: Jun 19, 2019

Stroom en per fiets onderweg zijn. geen gelukkige combinatie. 

Son dynamo op mijn fiets maar helaas genereert het niet voldoende vermogen om al mijn elektronische verlangens in te vullen. Hoeveel we veel ‘in de bush’ zijn; de behoefte aan stroom neemt evenredig toe met de behoefte aan water en eten. Camera, Gopro, drone, telefoon. Natuurlijk niet echt nodig allemaal maar om met fotografie en film

 onderweg bezig te zijn lijkt voor ons toch keer op een keer een erg grote aantrekkingskracht te hebben. Dus fietsen we al filmend en fotograferend over de wereld. 

Tja, en maar denken dat fietsreizen een relaxte aangelegenheid is. 


Gelukkig valt dat mee. Het maken van mooie beelden is voor ons de sjeu van het reizen en dat mag wat stroom kosten. Het stroomtekort kwam pas echt naar voren toen we besloten onze telefoon te gebruiken als navigatie. Digitale kaarten zijn de laatste jaren zo verschrikkelijk veel beter geworden dan papieren versies. Ook bij reizen is het hebben van goede data key voor het maken van een mooie reis. En daarnaast gebruik ik mijn telefoon om bloedsuiker waardes uit te lezen. Dat ding moet dus altijd aan zijn. Met een kleine telefoon lukt dat nog maar met mijn energie vretende Apple Plus vriend schoot mijn stroomverbruik toch echt in de min. 


Verschillende laders geprobeerd. Niets hielp. 

Totdat een goede vriend mij wees op de Duitser Jens die de Forumslader in elkaar knutselt. 

Alle technische details vind je terug op zijn uitgebreide website. Mijn Duits is gelukkig goed.

De jouwe niet? Gebruik Google translatie of vind Duits-Nederlands sprekende vrienden die het niet erg vinden om je door pagina`s technische data te leiden. 


De lader besteld. Gelijk maar de meest uitgebreide. Met 3 accu’s, Bluetooth, lampje om te zien of alles het doet, enz, enz. 

De forumslader kan ingebouwd worden in het balhoofd. Hoeft niet maar ik hou niet van allerlei losse spagetthi kabels aan mijn stuur. Een stuur hoort clean te zijn. 

De lader met de drie accu’s in het balhoofd laten zaken en de draden van je naafdynamo met een soldeerbout verbinden met de lader. Mijn technische opleiding blijkt geen waardeloze investering te zijn geweest. 

Bovenop het stuur de USB plug. 


En dan fietsen. Gelijk maar een mountainbike traject gekozen om de boel te testen. Lage snelheden, af en toe lopen. Korte steile afdalingen om daarna weer kreunend omhoog te klauteren. Mijn verwachtingen zijn niet hoog gespannen. In deze onstandigheden is het nog lastig om een koplampje te laten branden laat staan de supercomputer van mijn telefoontje. 

Maar al snel sta ik met mijn mond vol tanden. Van 30 procent gaat de telefoon naar 100 procent. 

En via de forumslader app zie ik dat de bufferaccu’s ook lekker vol zijn. 

Oh ja, de app.....voor neurotische techneuten schitterend om naar te kijken. Alles wordt in de gaten gehouden. Verbraucherstrom Kalibrirrfactor, Trimfrequenz modul. Hoe heb ik zonder gekunt. Gave getallen die alle kanten op gaan. Ik vind het leuk. 

Jij niet? Gewoon de app niet installeren op je telefoon. Dan werkt de boel ook en heb je tijd over om naar de vogeltjes te kijken. 


Tja, wat valt er meer over te zeggen. Ding doet het gewoon. Doet eigenlijk wat al die laders beloven. Maar forumslader maakt het waar. 3 Ampere. 10 Watt. En het ding begint al te werken als je langzaam fietst. En door de bufferaccu’s gaat je telefoontje nooit op je schelden dat het geen stroom heeft. 


Ik ben om. Mooi ding. 

Kost wel 300 euro. Maar liever 300 euro investeren in iets wat werkt dan.......vul zelf maar in. 


Is er dan niets om over te mekkeren? Tuurlijk, tenslotte zijn we Nederlanders. Zou graag willen dat fietsmerken dit soort mooie oplossingen standaard installeren. Maar wellicht nog een klein verbeterpuntje, de usb aansluiting is in principe waterdicht maar dan moet je wel iedere keer het pluggende erin stoppen. En nerveuze fietsers onder ons zullen er ongetwijfeld nog een zakje omheen doen. Ik kan ermee leven. De voordelen zijn te groot om hier echt wakker van te liggen. 

1,041 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Original on Transparent.png
bottom of page