top of page

Winterkamperen in Nederland

Updated: Feb 15, 2021

Geef Nederland sneeuw en ijs en je komt gegarandeerd terecht in een andere wereld.

Sorry voor het Corona nieuws maar voor heel even is het weerbericht het meest prominente nieuwsitem geworden. Gecombineerd met het nieuws over de dikte van het ijs. En al bij een flinterdunne ijslaag weten we het allemaal zeker, de Elfstedentocht gaat door en het wordt een historische winter.


Heerlijk.

We houden ervan.

Dagdromen.

En allemaal naar buiten.

En, heel opmerkelijk, winterkamperen is weer helemaal hot.

Vroeger stonden wij met ons tentje op een droevige anwb camping vol met verlaten stacaravans waardoor we al heel snel leerden dat winterkamperen veel beter bij een vuurtje in de bossen kon plaatsvinden. Weliswaar illegaal maar zoveel beter dan tegen schotelantennes aankijken en slecht onderhouden gesloten toiletgebouwen.

Maar nu lijkt de Nederlandse buitensporter ontwaakt te zijn en zien kleine natuurcampings eindelijk in dat winterkampeerders geen gekke lui zijn en vuurtjes stoken niet eng.

Want laten we wel zijn, kou lijden kan, maar hoeft niet.

Dus togen wij met een heus houtfornuis de sneeuwvelden in en plaatsten ons tentje op natuurkampeerterrein landgoed de Wielewaal.

Oh Willem, eigenaar van de camping, ik ben zo vrij geweest een kussen te lenen uit het houten gebouwtje. Bij aankomst bleken we een matje en een slaapzak vergeten te hebben. Toch wel essentieel bij winterkamperen. Even een klein stress momentje.

Voor mijn verjaardag heb ik een pan gekregen. Jaja, eenmaal boven de 50 weten de vrouwen wel wat ze hun mannen moeten geven. Nog een geluk dat het geen stofzuiger is geworden. Een echte pan. Een mannenpan. Loodzwaar. Van gietijzer gemaakt. Een Dutch oven. Voor noeste mannen die ineens doorhebben dat hout hakken in de sneeuw gecombineerd met een gietijzeren pan op het vuur, echt wel heel gaaf is. En voor de lezer die vrouw is, verander man door vrouw en het verhaal blijft hetzelfde.

Vroeger, ja ja, als je ouder wordt ga je vaker de term ‘vroeger’ gebruiken, iets wat ik als puber heel vervelend vond, kookten we gewoon spaghetti met tomatensaus op een uitgebluste campinggas brander. Maar die tijden zijn voorbij. Er moet eerlijk gekookt worden. Met authentieke ingrediënten. Bij elkaar gesprokkeld en geschoten in het bos. Liefst op een open houtvuur bereid.

Maar eerlijk gezegd is dat laatste onzin. Onze Faltovn houtfornuis doet het zoveel beter. Binnenkort schrijven we daar een mooi testverslagje over. Laat ik nu volstaan om te stellen dat elke houtvuur kokende Nederlander als de wiedeweerga naar Harry Leenders toe moet om zo’n ding in huis, of eigenlijk, tuin te halen. En nee, wij worden niet gesponsord om dit te schrijven.

Eerst koffie, dan gluhwein en dan het het vlees.....het ritme van het leven.

En ondertussen hout hakken want de boel moet wel lekker heet blijven.

En zo moet je winterkamperen aanpakken. Niet gaan afwachten totdat het koud wordt. Maar gewoon lekker bezig zijn. Kokerellen, roeren, hout hakken, schuifje van het fornuis open, schuifje dicht, pan wel of niet verplaatsen, en natuurlijk als ultieme buitenkook ervaringsdeskundige tip: hete kolen op de deksel. Ja, zie dat een binnenkoker maar eens doen! Snap werkelijk waar niet waarom er nog binnen wordt gekookt. Want eenmaal met kolen op de deksel wordt in een klap die gietijzeren pan-voor-mannen-pan een loeihete oven waar brood in kan worden gebakken en natuurlijk appel crumble. Wat uiteraard de volgende ochtend enthousiast wordt uitgevoerd. Ik zou zeggen, die elektrische Siemenszooi die piep zegt kan de deur uit. Iedereen naar buiten aan de Dutch oven.

In de slaapzak was het heerlijk warm.

Voorverwarmd met vuur.

Ooit in de legerdump hebben we handwarmers gekocht. Al meer dan 20 jaar oud. Gestookt met houtskool. In je slaapzak stoppen, slaapzak oprollen en je niet al te druk maken dat er houtskool ligt te gloeien in je donzen slaapzak in je nylon tentje op je lichtgewicht matje.. Is bij ons nog nooit fout gegaan.....:)

Dan nog een stukkie schaatsen, eindje lopen door de sneeuw, en het weekend is weer onvergetelijk geweest. Winteravontuur in Nederland.

Ha, sip binnen zitten kan altijd nog.


Informatie

Wil je ook kou lijden? Dat kan.

Wij stonden op natuurkampeerterrein landgoed De Wielewaal.

En gebruikten de oven van Harry Leenders, de Faltovn.

En hielden ons handen warm met een handwarmer uit de dump en verrassend genoeg kan je die nog steeds kopen bij elke dump store.


Update

512 views0 comments

Recent Posts

See All
Original on Transparent.png
bottom of page