top of page

Veluwe Vuelta

Updated: Aug 25, 2021

Rondje over de Veluwe.

Tja, leuk natuurlijk maar spannend lijkt het niet. Tussen de ebikes, de gezinnen met kinderen, los lopende honden, slingerende oude van dagen op brede fietsen met spiegels op het stuur. Ach, natuurlijk leuk om er even uit te zijn maar om daar nu drie dagen te gaan fietsen? Is een middag niet voldoende?


Ha, maar dan blijkt dat we niet gerekend hebben op Maarten. Maarten kent de Veluwe op zijn duimpje en dat heeft hij in drie dagen laten zien ook. Met 13 bikepackers verzamelen we vrijdagochtend op een camping in Nunspeet en voordat we het weten hebben we het asfalt achter ons gelaten en hobbelen we over smalle zandpaden.


Het eerste uurtje denken we allemaal nog, dit gaat wel goed komen. De paden zijn breed, het hobbelt een beetje op en neer maar niets waarvan de deelnemers maar ook een beetje zenuwachtig worden. Het beloofd een relaxt ritje te worden.

Maar dan laat Maarten zien wat hij werkelijk in huis heeft. Brede paden worden singletracks en singletracks worden zandpaden.


En voordat we het weten is het van biking, hiking geworden. De een gaat helemaal los en vindt het geweldig om over de zandpaden te zwabberen, de ander gebruikt binnensmondse krachttermen om de zandbak te overbruggen. Maar allemaal lukt het.


Natuurlijk wordt er af en toe gesproken over materiaal. Vooral de breedte van de band heeft het stevig te verduren. Van fervente fatbikers tot bikers die laten zien dat het niet nodig lijkt te zijn. Gelukkig heeft iedereen gelijk en zo hoort het ook. Wat heel erg leuk aan deze groep is om te zien dat iedereen zijn eigen oplossing heeft gebouwd, bedacht of samen gesteld. He, heerlijk, geen standaard fietsen en tassen.

En er werd vooral gefietst.

Heerlijk gefietst. Soms konden we de paden niet eens terug vinden in het landschap. Op de GPS was een stevige blauwe lijn te zien, in het landschap maar kleine aanwijzingen dat hier in de middeleeuwen ooit iemand heeft gelopen. Ok, dat is wellicht wat overdreven maar ver zitten we er niet naast. Door de bossen, over de heide, langs gronden waar wilde zwijnen in hebben gewroet. In het bos springende edelherten. En als we uitkijken over de Veluwe lijkt het heel even alsof we op de savanne in Afrika zijn. Wereldfietsen in Nederland.


En zoals het landschap veel verscheidenheid toonde zo was dat ook in de groep wereldfiets bikepackers. Stille gronden, stuiterballen, nieuwkomers, ervaringsdeskundigen, alles zat er tussen. En daar worden wij wel blij van.

Verscheidenheid aan landschap

Verscheidenheid aan fietsen

Verscheidenheid aan mensen

En een gemeenschappelijke passie


PS: grote delen van de kroondomeinen zijn sinds het tweede weekend van september afgesloten. Dat blijft zo t/m eerste kerstdag. Bestudeer eerst even de regels voordat je van start gaat.

685 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Original on Transparent.png
bottom of page