Na maanden, zelfs jaren, van ontwerpen is de basis er. Een truck met een bak. Als een slak met een huisje. Maar dan wel een stoere slak. Onze expeditie truck.
En wie denkt, zo lastig is dat toch niet, komt bedrogen uit. Onze truck moet overal kunnen komen. Door elk terrein, elk klimaat, elke vegetatie.
En wat was ook al weer het doel? Verplaatsbaar basiskamp creëren vanwaar we kunnen buitensporten, reizen, de wereld verder ontdekken.
Tja, dat klinkt allemaal simpel maar dan komen alle kleine en grote wensen boven water. Groot genoeg om buitensportmaterialen mee te nemen en klein genoeg om lastige offroad etappes te kunnen rijden. Groot genoeg om relatief comfortabel in te kunnen verblijven als dat moet maar wel een ontwerp wat zich heel makkelijk kan aanpassen aan de veranderde omstandigheden. Simpele techniek die we zelf makkelijk kunnen onderhouden en repareren maar ook weer niet zo simpel dat het bij het minste of geringste kapot gaat. Kortom: als we rijden niet groter dan een kleine jeep en als we stilstaan een villa. Tja, dat kan natuurlijk niet. Wat volgde waren lange gesprekken aan de eettafel, veel nieuwe en leuke mensen ontmoeten met allemaal hun eigen ideeën. Soms het ei van Columbus gevonden om het een half uur later al weer weg te gooien.
Twee onderdelen bleken cruciaal te zijn. De Truck en de Bak (woonunit).
Nieuwe 4-wheel aangedreven trucks zijn niet te betalen (meer dan 100.000 euro!) en tweedehands trucks die wel betaalbaar waren, bleken enorme roestbakken te zijn. Met heel veel geluk konden we de MAN HX60 kopen met maar 3500 kilometer op de teller. Daarover later meer.
En dan de Bak. Om de afmeting te kunnen bepalen bleek al snel dat we elk detail moesten ontwerpen. Tja, en wij zijn wereldfietsers, geen expeditie truck ontwerpers. We weten alles van fietsen en kunnen die bijna met ogen dicht ontwerpen, repareren, bouwen. En uiteindelijk is dat ook techniek dus hoe moeilijk kan een expeditie truck zijn:)?
Nou, best wel maar eerlijk is eerlijk, alles is te leren en op dit moment zitten we kwa kennis op een redelijk niveau.
Waarom een MAN HX60?
Heel simpel, omdat dit een van de meest capabele 4 wiel aangedreven trucks is. De wereld van dit soort trucks is niet zo verschrikkelijk groot en deze truck heeft alles wat we nodig denken te hebben.
Overland Travel in Epe heeft ons fantastisch geholpen om de truck van de UK naar Nederland te krijgen. Kevin en zijn mannen zijn experts in dit soort trucks en via hen hebben we in de loop van de tijd meer en meer kennis gekregen van de MAN HX60.
De truck heeft als platform een MAN basis die door Rheinmetall is opgebouwd tot een basisvoertuig voor het Duitse, Engelse en Nieuw-Zeelandse leger.
De aandrijving kan over 4 wielen gaan en daarnaast heeft de truck 3 differentiaal sperren. Daarmee kan je de voor- en/of achterwielen afhankelijk van elkaar laten draaien en je kan de afhankelijkheid van de voor- en achterwielen regelen. Cruciaal bij offroad rijden.
Daar komt bij dat de truck 'hoog op zijn poten' staat. Simpel gezegd, je onderkant schuurt niet bij de eerste verkeersdrempel of zandhoop over de grond. En ook door een riviertje rijden is geen enkel probleem.
En wil je los gaan in het zand dan kun je de banden leeg laten lopen en ook weer oppompen. Laatste is cruciaal.
Het reservewiel zit vlak achter de cabine, En ook dat vinden we erg fijn. Daarmee is het gewicht (reservewiel kan je als volwassene echt niet optillen) lekker in het midden van de truck geplaatst. Precies waar je het gewicht wilt hebben.
De cabine van deze truck is spartaans als je dat vergelijkt met een moderne truck uit 2022. En daarmee prima geschikt voor ons. Alles is van metaal. Geen plastic te zien. Je kan overal op staan, op zitten, in boren om iets aan te bevestigen. Helemaal top. En ja, je moet op dingen kunnen staan om via het dakluik naar boven te klimmen. Super uitzicht!
Ons nichtje Emma voelt zich al helemaal thuis:).
Toch is de truck zelf best wel nieuw. Standaard een 326pk sterke motor, die de 12 ton die wij gaan wegen, makkelijk kan trekken. Moderne common rail techniek maar zonder een enorme berg aan electronica. Over dat laatste zijn fervente expeditie truck rijders nooit enthousiast maar laat dat nou zijn waar Marco juist niet zo bang voor is. Hij moest meer wennen aan de enorme motor die onder de cabine zit.
De bijzondere vorm van de truck komt doordat alle techniek die normaal in de neus van de auto zit (radiator, enz) verplaatst is naar de achterzijde van de cabine. En daardoor heb je geen risico om dat kapot te rijden bij een stevige beklimming.
Bouwen van de bak
Na heel lang ontwerpen hebben we gekozen voor een bak van 510 cm lengte. Daarmee behouden we alle goede eigenschappen van de truck. De lengte van de bak is belangrijk. Te lang en je schuurt met de onderkant van je bak tegen zand of rotsen aan bij steile beklimmingen. Daar hebben wij geen last van.
Bij het bouwen van de unit hebben we de hulp ingeroepen van Nederlands bekendste expeditie truck bouwers, Twiga Travelcars. Al jaren geleden hebben we Wil, Willem en Geert ontmoet en dat was superfijn. Wat een bak ervaring hebben die mannen. Ze maken een ijzersterke woonunit die ook nog licht van gewicht is. Zo kunnen we in de zomer en winter op pad en blijft onze truck ook nog relatief licht.
Het subframe
En wie denkt dat je maar even een bak op een truck schroeft en dat het daarmee gedaan is, komt bedrogen uit. Even wat techniek. Een truck is in basis eigenlijk niets anders dan twee grote stalen balken met een motor. Natuurlijk, er zit wat meer techniek op/in maar in basis is dat het wel. En bij het rijden twisten die stalen balken. Dat doet staal gelukkig. Als het dat niet meer kan is het kapot:). En daarmee hebben alle trucks te maken. Hoe langer de truck hoe meer beweging en hetzelfde geldt voor slechte wegen (gaten, offroad). En die twist van het frame van de truck kan je niet hebben in je bak. Lang verhaal kort makend, de truck mag alle kanten op gaan maar de bak moet lekker stabiel blijven staan. En daar heeft Twiga echt een hele mooie oplossing voor gevonden. Wij hebben gekozen voor een subframe met een 4 punten bevestiging. Wil je dat ook? Bel ze gerust. Als preview een paar plaatjes hoe dat er aan de onderkant uit ziet.
De eerste rit
Oh wat spannend. Nadat wij de truck met bak bij Twiga hebben opgehaald gaan we voor het eerst de weg op. En wat rijdt dat goed! Het gewicht van de bak maakt de truck lekker stabiel. En al rijdend komen we erachter dat we een hele grote auto zijn maar ook een hele kleine truck:). En zo is alles relatief.
Het resultaat....voor nu...
Even wat feiten. De hele combinatie weegt nu 9360 kilo. En dat valt voor zo'n auto best wel mee. De lengte is een hele beschaafde 7.80 meter. En omdat we geen reservewiel achterop hebben zitten blijft het ook bij die lengte. We zijn 2,50 meter breed. En de hoogte is nu 3,58 meter. En dat is echt heel goed. We zakken nog iets als er gewicht in de bak zit. Dat zal zo ronde 5 cm zijn. We moeten tenslotte de hele woonunit nog bouwen.
Bovenop komen zonnepanelen. Dat kost iets van 10 cm. Komen we met een beetje geluk uit op een hoogte van 3.65 meter. Super voor een expeditie truck.
En de puristen hebben het al gezien, de achterspatborden zijn te laag om lekker stevig off road te rijden. En die zijn tijdelijk. Daar komt een andere oplossing voor. We zijn nog wel even bezig om alles af te bouwen....wordt vervolgd...
Voor nu zijn we heel erg blij met het resultaat. Na jaren van plannen en ontwerpen met CAD programma's, hebben we nu iets in het echt wat we eerst alleen op het beeldscherm en in onze fantasie zagen. Supertof. Trots op het resultaat.
What about diesel?
Toen wij jaren geleden onze plannen maakten leek diesel eeuwig te blijven bestaan en leken we geen milieuprobleem te hebben. Dat is nu allemaal anders. En dat heeft ons best wat kopzorgen bezorgd, Ook wij willen onderdeel zijn van de oplossing. Thuis al vol aan de zonnepanelen en warmtepomp.
Voor nu zijn er nog geen oplossingen voor dit soort voertuigen. Maar we zie hier een enorme kans en uitdaging. De onderzijde van de truck blijft redelijk leeg zodat we bij de eerste kans de overstap kunnen maken naar een nieuwe energiebron. En we zijn niet bang om hier het voortouw in te nemen. En daarmee heeft de expeditie truck wereld een team dat open staat, sterker nog, enthousiast is, om mee te denken en te experimenteren. Ook dat is een onderdeel van onze reis.
De wereld blijven ontdekken en als het kan een beetje beter maken.
Kennen we. Wel een hele grote auto. Zou voor ons te groot zijn. Wel leuk om te zien dat ze er een eigen draai aan geven.
Kennen jullie deze? https://www.youtube.com/watch?v=2m79w4MtLDw
Hallo allebei, super truck!! Jullie zijn bij ons in de Steyr/bliss komen kijken op de show in België. Onze truck is ook bij Overland travel opgebouwd. We zijn benieuwd naar de binnenkant van jullie woonunit. groetjes Roos & Ton
Die op marktplaats is wel een stukje groter (langer, hoger). Die van ons is redelijk bescheiden. 7.8 meter. Veel campers zijn langer dan wij zijn. We zijn net verhuisd naar een heerlijke omgeving en een heerlijk huis. We settelen ons net weer 😁. Dus nee, geen huis opgegeven. Dit weekend door Drenthe getrokken. Gaat perfect. Met de truck zijn alle kleine weggetjes (verhard en onverhard) prima te doen. En uiteindelijk gaat het ons om het fietsen, lopen, klimmen, kanoën, enz. Dat is nog leuker dan met een truck rijden 😀
Wat een beest van een overlandcamper! Hebben jullie hiervoor je huis opgegeven? Het lijkt me toch geen voertuig voor een weekendje Ardennen maar meer om voor langere tijd Afrika door te trekken of om van Alaska naar Vuurland te rijden,
Zie zojuist ook vrijwel exact dezelfde op MP aangeboden;
https://www.marktplaats.nl/v/caravans-en-kamperen/campers/m1912828340-man-hx60-4x4-expeditie-voertuig-5-150-km-automaat