top of page

Fototip 34, Neerlands HoopKleur, compositie, scherptediepte, belichting, juiste brandpuntsafstand.

Alles zit erin.

Een foto met alle technieken die een fietsende fotograaf zich maar kan wensen.

Bootje, fietsje, meisje. Veel beter kan het niet worden.

Laten we eens gek doen. We gaan de camera maximaal gebruiken.

Elke fietser in de buurt van Kinderdijk kent de scheepswerf IHC. Hollands glorie. Bekend van de bouw van fantastische schepen. En wij mogen ons gelukkig prijzen. Zes kilometers fietsen en we staan met onze neus op de windmolens van Kinderdijk en de boten aan de Lek. Tussen de wolkenpartijen door schieten we wat plaatjes. En uiteraard beginnen we bij de kern van alle foto’s, de compositie.

Hoewel een baggerschip mooi is, moet in een fietsblad de fietser centraal staan. Ik heb ervoor gekozen om alles ‘samen te drukken’. Oftewel, een relatief grote fietser ten opzichte van de boot. Uiteraard is het schip vele malen groter maar door afstand te nemen en flink in te zoomen (ik geloof zo rond de 160 mm) krijg ik het beeld waar ik naar op zoek ben. Eigenlijk een beetje een vertekend beeld. Grote fietser, kleine boot.

En om de fietser nog wat meer naar voren te halen, maak ik Lisette scherp en de achtergrond onscherp. Lekker goot diafragma kiezen (5.6 in dit geval) en de camera en de ingezoomde lens doen de rest.

Maar dan zijn we er nog niet. Zoals bij elke foto zit de finesse in de details. Lisette duikelt een mooi rood jasje van Vaude op. Haar Santos fiets is groen. Haar broek is grijs. En nu kan ik mijn lol niet op. De groene fiets is in lijn met het groene gras op de voorgrond, de grijze broek en zwarte tassen in lijn met de loods achter haar en het rood van het jasje en het schip als rode kers op de taart. Door te kiezen voor maar drie prominente kleuren wordt de hele foto nog strakker en rustiger.

En dan is het een kwestie van wachten op de zon die door de wolken schijnt.

En na drie keer heen en weer fietsen is het raak. Geen andere fietsers op het fietspad, de zon precies goed op haar gezicht en het schip achter haar. Als alles goed is ingesteld is het knippen een makkie.

Neerlands Hoop!


90 views0 comments

Recent Posts

See All
Original on Transparent.png
bottom of page