top of page

Fototip 33, inkaderenFototip 33, Inkaderen

Gewoon een lijstje er omheen en dan wordt alles mooier.

Een lijst geeft diepte aan een foto, een tekening, een haakwerkje.

Een lijst geeft extra dimensie aan de voorstelling.

Niet voor niets dat lijstenmakerijen nog steeds in business zijn om de mooiste foto’s te verfraaien.

Maar dat kan je ook prima zelf doen.

Ook zonder een barokke lijst heb je de tools in huis om van elke foto een ingelijste wonderplaat te maken. Daarvoor moet je om je heen kijken en gebruik maken van het landschap.

We fietsen in de Ardèche. Schitterend gebied, schitterende fietstocht. Maar om heel eerlijk te zijn, de ene beklimming lijkt voor een buitenstaander erg op de vorige. Als fietser heb je dat niet zo in de gaten. Meestal heb je door de adrenaline oog voor de kleinste mooie details van het landschap en door alle emotie verlies je soms uit het oog dat het voor een niet-fietser (ja, die mensen zijn er) veel van hetzelfde is. Weggetje, heuveltje, wat gras en een paar boompjes.

Om daar iets meer spannends van te maken kan je ervoor kiezen om het in te kaderen. En om dat voor elkaar te krijgen heb je een voorgrond nodig als onderlijst, een bovenkant die niet eindigt in een hoop lucht en als je helemaal los wilt gaan nog het liefst een zijkader.

Daar heb ik bij deze foto voor gezorgd.

Boven vormen de bladeren van de boom het bovenkader die voor een deel doorloopt naar de rechterzijkant. De onderlijst wordt prima ingevuld door het schuin aflopend grasland.

Het kader is er. Op de juiste plek gaan staan en goed richten op de fietser en de weg.

Omdat dat het grootste gedeelte van de foto in beslag neemt is de instelling van de belichting gelijk goed. Dat de bladeren bovenin beeld niet scherp zijn en een beetje donker is niet erg. Er valt geen licht op de onderzijde van de bladeren maar dat is in dit geval prima. Het geeft juist een sterker kader aan.

En zo wordt elk normaal kiekje iets wat je in kan lijsten


46 views0 comments

Recent Posts

See All
Original on Transparent.png
bottom of page