top of page

Fototip 5, kleur van lichtDe kleur van licht

Eigenlijk is fotograferen tijdens het fietsen een hele klus. Ga maar na: ’s ochtends ben je druk bezig om je tentje af te breken en op te laden op de fiets en in de namiddag word je in beslag genomen door het vinden van eten en een beetje prettige slaapplek. En laten dit nou juist de momenten van de dag zijn waarop je,volgens menig foto-instructieboek, in de weer zou moeten zijn met je camera. Het licht zou dan goed moeten zijn. Maar wanneer je rondfietst op het midden van de dag bieden zich de mooiste vergezichten aan, de mooiste bergpassen, de mooiste dorpjes, de mooiste plekken om een mooie foto te maken. En zeg nou zelf, om nu in de namiddag die 1000 meter de berg weer omhoog te fietsen alleen vanwege het mooie licht, is nou ook zo weer wat. Goed licht. Wat is nu eigenlijk goed licht? Eigenlijk klopt de term “goed licht” niet. Elk licht is goed. Alleen er is wel een groot verschil tussen het licht in de ochtend, het licht rond een uur of twaalf en het licht wanneer de zon ondergaat. Rond het middaguur staat de zon recht boven je hoofd. Er is weinig schaduw en de zon is op haar sterkst. Rond een uur of drie verandert dat al. Ogenschijnlijk zie je geen verschil, maar je camera detecteert het verschil wel. De kleurtemperatuur van het licht is veranderd en daarmee ook de kleur van het licht. Simpel gezegd: de kleuren zijn een stukje warmer geworden. Je ogen passen zich aan aan die verandering, maar je camera niet. Je camera registreert feilloos het warme licht en dat zie je dan ook op de foto terug.

Toch is deze foto niet laat in de middag genomen maar om ongeveer twee uur. Nee, je hoeft nu eens een keer niet duizenden euro’s uit te geven aan een dure camera-uitrusting. Het enige wat je nodig hebt is een polarisatiefilter. Het polarisatiefilter schroef je op je lens en is eigenlijk niets meer dan een zonnebril voor je fotocamera. Wanneer je aan het filter draait, zie je de kleuren veranderen. Groen wordt weer echt groen, het blauw van het water komt terug. De foto krijgt hetzelfde gevoel als wat jij had toen je de foto maakte. En daarvoor maak je tenslotte de foto. Bijkomend voordeel is dat je om vijf uur niet nog een keer omhoog moet!


20 views0 comments

Recent Posts

See All
Original on Transparent.png
bottom of page