top of page

Fototip 4, groot en veelGroot en veel

De tocht is schitterend, het landschap adembenemend en het gezelschap meer dan aangenaam. Het gevoel is groots en je camera moet dat gaan vertellen. Jij in het landschap, dor en droog. Uitdagend voor elke fietser, onbegrijpelijke bezigheid voor de thuisblijvers. Een kiekje voor beide doelgroepen. Een foto vertelt ten slotte meer dan duizend woorden.

Zelfs op veel compactcamera’s kun je ze krijgen, de groothoeklens. Op het internet vond ik de volgende omschrijving: “Een groothoeklens is een objectief met een korte brandpuntsafstand in verhouding tot de afmeting van het opnamemateriaal (film of beeldsensor)”. Simpel gezegd: een groothoeklens ziet veel. Wanneer de brandpuntafstand 35 mm is (het getal dat op de lens staat) spreken we al van een groothoeklens. Maar op de markt zijn ook lenzen van 10 mm te koop. Hoe minder millimeters, hoe meer je door de lens ziet. Een groothoeklens heeft de eigenschap voorwerpen die dichtbij staan lekker groot weer te geven en voorwerpen die verderop liggen naar verhouding kleiner. Met die eigenschap is deze foto gemaakt.

Dit is de Pamir Highway in Tadjikistan. Een weg vol met hobbels en kuilen op ongeveer 3500 meter hoogte die eindeloos door het droge landschap lijkt te gaan. Het landschap bestaat uit rots en zand, wat het fotograferen een beetjemakkelijker maakt. De hoeveelheid licht afkomstig van de hemel is ongeveer gelijk aan de hoeveelheid licht die wordt weerkaatst door de bodem. Kortom: Of je nu je camera op de lucht of op de bodem richt, de belichting kan bijna niet fout gaan. De fietser heb ik dicht tegen de zijkant van de foto geplaatst. Rechtop met de fiets in de hand. De fiets zelf is niet helemaal te zien maar dat is ook niet nodig. Het is meer dan duidelijk dat hier een fietser staat en geen wandelaar! Omdat de fietser rechtop staat, moest ik tevreden zijn met een scheve horizon. Maar omdat de weg nu mooi omhoog krult, vind ik dat eigenlijk niet een heel groot probleem. Ook met fotograferen moet je compromissen maken. Met de fietser groot op de foto en de weg die op de achtergrond omhoog krult, heeft de foto veel diepte. En diepte zorgt hier voor spanning en een beetje avontuur. Combineer dit met lekkere felle kleuren en ik weet zeker dat menig fietser nu staat te popelen om op reis te gaan.


21 views0 comments

Recent Posts

See All
Original on Transparent.png
bottom of page