top of page

Fototip 30, compact cameraCompact camera

Al jaren zeul ik een heel batterij aan camera spullen mee. Professionele spiegelreflex, zooitje lenzen en de nodige adapters. Ziet er allemaal heel indrukwekkend uit en af en toe maak ik nog een leuk plaatje ook. Maar ook heel vaak lukt het mij niet om dat leuke plaatje te maken. Camera niet bij me, verkeerde lens. Je kent het wel. Een grote camera uitrusting moet je heel bewust meenemen. En soms laat je dat te vaak thuis. En zoals elke fotograaf had ik een enorme antipathie tegen compact camera’s. Maar de afgelopen tijd is het roer om gegaan. Heb de kleinste compactcamera gekocht die ik kon vinden en we zijn op pad gegaan. En verrassend genoeg kom je hier een heel eind mee.

Bij het maken van foto’s gaat het altijd om compositie. Als je daar diepte en kleurgebruik aan toe kunt voegen dan wordt het eigenlijk allemaal heel makkelijk. In Driebergen hebben we een heel leuke kleine camping gevonden. Leuk ritje vanuit huis en om een uur of vijf in de middag staat de tent op, pruttelen de pannetjes en is het eerste flesje wijn open getrokken.

Het oorspronkelijke idee was om alleen dat moment wast te leggen. Maar al rond lopend vielen me een paar dingen op. Rode fiets, Tent met rode accenten. Rode besjes achter de tent. Fietstas, rood shirtje. En al dat rond wordt omgeven door veel groen. De eerste foto was gemaakt maar was nog wat plat, sprankelde onvoldoende. Om dat op te lossen heb ik mij in bochten gewrongen om achter een struik te komen. Struik dicht tegen de lens aan. Goed scherp stellen op het onderwerp en klik, de foto is gemaakt. Gewoon met een compactcamera. Met een uitrusting die elke vakantiefietser, wielrenner, mountainbiker kan meenemen. En op het computerscherm ziet het er nog niet eens zo gek uit. Nu eens kijken of het afgedrukt kan worden door Bike & Trekking. Als jullie dit lezen is dat dus gelukt en zal de komende periode in het teken staan van kleine camera’s.


202 views0 comments

Recent Posts

See All
Original on Transparent.png
bottom of page