top of page

Fototip 21, licht metenLicht meten

De meesten van ons die voor het eerst met een beetje serieuze spiegelreflex camera spelen komen erachter dat het maken van foto’s veel moeilijker gaat dan de simpelere voorganger. Goedkoopste camera’s zijn de meest vergefelijke. En dat zit vooral in de manier waarop deze cameraatjes licht meten. Ze gaan keurig in het midden zitten waardoor de hele foto goed egaal belicht wordt. In combinatie met een flink stuk software in de camera wordt elke belichtingsfout die een fotograaf maakt gelijk gecorrigeerd. Prima dus voor de meeste hedendaagse foto’s. Je maakt er geen spannende foto’s mee en dat is voor velen voldoende. Maar wil je echt een stapje verder gaan en zelf de controle hebben over hoe een foto wordt belicht dan moet je dus geld uitgeven voor een mooie spiegelreflex camera om er vervolgens achter te komen dat de camera zwaarder is om mee te nemen op de fiets en ook niet gelijk de meest prachtige foto’s geeft. Dat moet je zelf doen.

Bovenstaande plaat is een situatie die we allemaal kennen. Mooie ochtendzon in de herfst. Mooie felle kleuren en diepe schaduwen. De fietstassen komen in dit licht heerlijk fris uit en met een mooie wazige achtergrond is het net een stilleven. Als mens kunnen we alle lichtschakeringen zien. Onze camera kan dat niet. Op de automatische stand van de camera zou het beeld compleet geruïneerd zijn. Waarschijnlijk zou de voorgrond overbelicht zijn wat als gevolg zou hebben dat de kleuren flets zouden zijn. De details in de achtergrond zouden wel beter te zien zijn. Maar laat je dat nou juist niet willen want het onderwerp is de fiets en niet de achtergrond.

Hoe pak je dit aan? Richt je camera op de voorgrond en zorg ervoor dat er zo min mogelijk donkere delen (schaduwen) in het beeld zijn. Druk de ontspankop van je camera heel even in en doe daarmee een lichtmeting. In de handleiding van je camera kun je opzoeken hoe je een lichtmeting in het geheugen kunt zetten. Maak nu opnieuw de compositie inclusief de donkere achterkant en druk af. Je camera heeft nu de eerder opgeslagen belichting genomen voor deze foto.


26 views0 comments

Recent Posts

See All
Original on Transparent.png
bottom of page