top of page

Fototip 19, kleuren en lijnen



Kleuren en lijnen

Bij een compositie van een foto draait het vaak om kleuren en om lijnen. Probeer maar eens uit. Kijk naar een willekeurige foto, schilderij, of kijk gewoon uit het raam. En bedenk wat je ogen doen. Laat je ogen de gang gaan maar wees je bewust waar ze het eerst naar kijken, waar ze op blijven rusten en welke route je blikveld heeft genomen. Doe dat elke dag voor een week heel bewust en je komt erachter wat de grote kracht van kleuren en lijnen in een composite zijn. Sterker nog, je komt erachter wat krachtige composities zijn.

Iedereen kent de foto die elke fietser wel neemt. Manlief heeft de camera, Vrouwlief zoeft de lange rechte weg vooruit af en er wordt lustig op los geklikt. En niet zonder reden. Vooral als de zon goed staat en de kleuren eruit springen is dat een hele krachtige compositie. Bij het terug kijken van de foto zal het oog van het begin van de weg naar het einde van de weg gaan en heel even rusten bij de mooie dame halverwege. Succes verzekerd.

Bij deze foto is eigenlijk hetzelfde beproefde concept gekozen. Hoewel het concept iets meer verborgen terug te vinden is. De weg is er, maar ditmaal met een kleine bocht. Daarvoor mooi geel natuurschoon. En op de achtergrond is een rivier te zien. Bekijk de foto nog eens een keer heel bewust en je zult zien dat je ogen van het geel vlak een kromme boog maken via de weg, even blijven rusten op de fietser met de rode fietstassen om te eindigen in de rivier. Ondanks dat het een heel rustig beeld is gaan je hersenen er wel mee aan de slag. En wanneer dat gebeurt heb je de meeste kans dat een foto iets bij de kijker doet.

Had de foto beter gekund? Ja zeker. Lisette heeft hier een donker shirtje aan wat minder goed constrateert met de achtergrond. Maar haar positie op de weg is perfect. Niet helemaal in het midden, is zo saai, en net voldoende ruimte om ook haar schaduw op het wegdek te zien. Kleine elementjes die er soms toe kunnen doen.


9 views0 comments

Recent Posts

See All
Original on Transparent.png
bottom of page