top of page

Fototip 17, zoek de zon opFotografen na een lange fietsdag, zoek de zon op

Dit tafereeltje zou overal kunnen zijn. Een boom, wat gras en enkele fietsers die na een lange dag fietsen zijn neergestreken. Iedere vakantiefietser herkent het beeld. Voelt de lome moeheid in de benen en het nagloeien van de huid waar de zon de gehele dag op heeft geschenen. En terwijl diezelfde zon langzaam maar zeker onder gaat wordt er thee gezet en beginnen de voorbereidingen voor het opzetten van het kamp. Dit zijn de mooiste momenten van de dag. Dit zijn de momenten waar je als fotograaf gebruik van moet maken. Want juist op dit moment is het licht op zijn best. En hoewel je wellicht het liefst lui tegen de boom wilt liggen struin je door het gras op zoek naar de juiste compositie.

Maar waarom is dit nu het juiste moment van de dag om te fotograferen? Eigenlijk gaat dat maar om twee dingen. Het gaat om de stand van de zon en om de kracht daarvan. Overdag staat de zon hoog aan de hemel en brand op volle kracht op het aardoppervlak. Er zijn weinig schaduwen maar die er zijn zijn hard en moeilijk te fotograferen. Het gevolg is dat alles er “plat” uitziet. Structuur in bijvoorbeeld zand of grint is nauwelijks te zien. Het landschap is een monotone vlakte waar geen spanning te vinden is. In de namiddag is de situatie totaal anders. De zon staat laag boven de horizon. Dat zorgt voor erg veel schaduwpartijen. Maar omdat de kracht van de zon is afgenomen zijn die schaduwen niet hard en donker. Zelfs wanneer je de camera op de automatische stand zet worden zowel de verlichte delen van de foto als de schaduwpartijen mooi verlicht. En dat verschil tussen licht en donker zorgt voor spanning, textuur. Elk klein detail komt lekker fris naar voren.

Om dat gevoel nog wat extra te benadrukken zoek je een positie op waarbij de zon niet achter je staat. Dat zou als gevolg hebben dat de schaduwen achter je onderwerp komen te vallen en dan heb je nog geen textuur te pakken. Je zorgt ervoor dat de zon opzij van je staat. Sterker nog, je mag zelfs proberen om tegen de zon in te fotograferen. Bij deze foto heb ik ervoor gekozen om een positie daar tussenin te nemen. De boom kadert de foto mooi uit. Ik draai net zolang totdat er net voldoende zonlicht valt op de zwarte fiets met de rode tassen en de mensen in het gras. Het onderwerp is nu mooi uitgelicht met lekker veel structuur in de foto. Paar keer knippen en dan snel meehelpen de tenten op te zetten.


11 views0 comments

Recent Posts

See All
Original on Transparent.png
bottom of page