top of page

Fototip 14, het momentHet moment

Begin met een willekeurige hobbyfotograaf een gesprek aan over zijn passie en je bent binnen een mum van tijd op de hoogte van alle nieuwe technologische ontwikkelingen op het gebied van lezen en camerabodies. En vooral heb je kennis genomen over de reden waarom hij of zijn dé foto die zijn onsterfelijkheid als fotograaf moet gaan bewerkstelligen, nog niet heeft genomen. We blame the toys. Oftewel: we kunnen het natuurlijk best wel maar we hebben de spullen er (nog) niet voor. Groot is dan vaak ook het ongeloof als een profie fotograaf met ogenschijnlijke simpele camera de meest leuke plaatjes schiet. De kenners weten dat natuurlijk al lang: it’s not about the toys, it’s about the moment. Fotograferen gaat allemaal om op het juiste moment op de juiste plaats onder de juiste hoek met het juiste gevoel het plaatje te schieten. Niet meer en niet minder. En dat maakt fotograferen zo moeilijk. Als fotograaf moet je er op het juiste moment zijn en daarnaast moet je je handelingen afstemmen op wat er om je heen gebeurt.

Dat hebben we bij dit plaatje dan ook maar gedaan. We zijn in het oosten van Madagaskar op de beroemde “Avenue de Baobab”. Oftewel: een mooie weg met flink wat grote Baobab bomen er langs. Om ons heen allerlei leuke kinderen die op dat moment nog ongewenst voor mijn camera lopen en mijn uitzicht op de beroemde bomen verpesten. Hét plaatje van de Baobab-boom kreeg ik maar niet voor elkaar. Als reiziger, en ook als fotograaf, heb je dan een keuzemoment. Of er tegenin gaan en proberen de vele kinderen weg te jagen om toch de foto te kunnen schieten. Of juist gebruik maken van de kinderen en dus van het moment. En daar gaat het reizen natuurlijk om. Je komt wat tegen en dat levert een ervaring op. En die ervaring verpak je in een plaatje. De kunst van het fotograferen. Terwijl ik op mijn rug lig in het zand en de fiets controleer of alles nog goed loopt, wijst een klein jochie vol ongeloof naar de riemaandrijving. Kettingen kennen ze allemaal in Madagaskar maar een riem rond de tandwielen is nieuw. Hij roept zijn vriendjes erbij en blijft wijzen naar dat vernuftig stukje techniek. En dat geeft mij mooi de gelegenheid om te klikken. Precies op tijd. Baobab bomen op de achtergrond, goed scherp stellen op het lokale jochie in het midden van de foto en de fiets op de voorgrond. Knip, ik heb het moment te pakken, niets meer aan doen.


17 views0 comments

Recent Posts

See All
Original on Transparent.png
bottom of page