top of page

Fototip 13, het zit in de detailsHet zit hem in de details

Tuurlijk, een echte fietser haarscherp op de foto is schitterend. En dat is ook waar we vaak naar streven. Scherpe fietser met kleurrijke kleding zodat het “van het doek afspat”. Maar niet altijd geeft zo’n foto het landschap waar we doorheen rijden goed weer. Alle aandacht gaat tenslotte naar de fietser en niet naar de omgeving. En laat de omgeving nu vaak het doel zijn van onze fietstocht. En soms is dat doel nog kleiner. Niet alleen de omgeving maar de details in die zelfde omgeving. De prachtige majestueuze bomen, de overgang van stad naar land. En in het juiste seizoen, de kleurrijke paddestoelen langs de kant van de weg. Menig fotograaf heeft op zijn buik in de modder gelegen om dit seizoensproduct vast te leggen. Een serie met honderden varianten van paddestoelen is de opbrengst. Een kamer vol met vermoeid kijkende familieleden bladerend door de collectie is het gevolg. Tijd om het anders aan te pakken. We gaan de paddestoel met de fietser verbinden zodat duidelijk is wat wij daar in het landschap deden, maar tevens duidelijk is hoe mooi datzelfde landschap is in al haar details. Onderstaande kan je natuurlijk ook gebruiken voor bloemen, struiken, verkeersborden, muurtjes, verzin zelf maar en leuk onderwerp.

Twee belangrijke factoren heb je nodig voor een geslaagde foto: licht op de juiste plek en een geringe scherptediepte. Eerst het licht. De paddestoel en de fietser moet envoldoende in het licht staan/rijden. Het mooiste is als beiden in het licht staan en de rest wat meer in de schaduw is. Dan heb je gelijk de juiste aandacht te pakken. Meet zeer precies de hoeveelheid licht op de paddestoel. Dat is tenslotte je onderwerp. Stel het diafragma in op een 4.0 of als je een goede lens hebt op 2.8. Hiermee krijg je een hele kleine scherptediepte. Oftewel: voorgrond lekker scherp en de achtergrond wazig. Samen met het juiste licht heb ju nu de maximale aandacht op de paddestoel. Omdat de fietser ook voldoende licht heeft maar wazig in beeld is, zal je oog eerst de paddestoel bekijken, daarna richt je blik zich op de fietser. En daarmee is het doel bereikt. Het is geen gewone paddestoelfoto meer maar een paddestoelfoto plus.


12 views0 comments

Recent Posts

See All
Original on Transparent.png
bottom of page