top of page

Fototip 10, in scene zettenIn scène zetten

Een paar jaar geleden was er een duidelijke scheiding tussen geënsceneerde fotografie en realistische fotografie. Zeker in de reisfotografie moest je niet aan komen zetten met foto’s die duidelijk in scène waren gezet. Maar wanneer je door menig reisgids of reistijdschrift bladert dan kun je er gerust vanuit gaan dat niet alles authentiek of even onverwacht is gefotografeerd. En zo lang het de kijker niet een verkeerde indruk van het land of de situatie geeft dan kan dat natuurlijk best. Tenslotte is een foto ook een weergave hoe het gevoel op dat moment was. En met die laatste regel is deze foto genomen.

Gambia is maar en paar uurtjes vliegen van Nederland vandaan maar je komt als fietser terecht in een totaal andere wereld. En een ding wat opvalt wanneer je tussen de dorpjes en de velden door fietst is de enorme lol en vreugde die er van mensen uitgaat. En dat willen we dan natuurlijk ook vastleggen. De ingrediënten zijn simpel. Een dorpje, paar leuke kleine kinderen en een fietser die het niet erg vindt om een paar keer op en neer te fietsen.

De uitdaging ligt in het scherp vastleggen van de fietser die op je afkomt. Tenslotte verandert het beeld continue en het succes hangt af van hoe scherp je het onderwerp in beeld krijgt. Je hebt nu twee keuzemogelijkheden, te weten: handmatig en automatisch scherpstellen. Bij handmatig scherpstellen stel je scherp op een voorwerp precies op dezelfde plek als de fietser even later langs komt. Je kan desnoods je fietspartner een proefritje laten maken. Bij automatisch scherpstellen moet je camera beschikken over een Servo Autofocus. Hierbij richt je je camera op de fietser die op je afkomt en de camera past de scherpstelling continue aan. Waneer je net begint met fotograferen is handmatig scherpstellen een hele zekere optie.


22 views0 comments

Recent Posts

See All
Original on Transparent.png
bottom of page