top of page
IMG_4699.jpeg

WATER

Water in onze expeditietruck. Dubbel filtersysteem

WATER!!

Op al onze reizen zijn we eigenlijk maar door een ding ziek geworden en dat is van vervuild water. Marco is ooit 15 kilo afgevallen nadat hij vervuild water in het noorden van Pakistan had gedronken. Geen goede ervaring om met 55 kilo lichaamsgewicht de Khunjerab Pas op te fietsen. Dat doen we dus nooit meer. Water moet schoon zijn. En na heel lang puzzelen hebben we voor ons het meest geschikte systeem gevonden. Eerlijk is eerlijk, zonder onze goede vrienden Tim en Ninka was het niet zo ver gekomen. Dank, dank, dank!

DE THEORIE

Lang verhaal kort makend, we gaan twee keer filteren. Een keer als het de tank in gaat en nog een keer als het de tank uitgaat en aankomt bij onze kranen. 

Waarom? Heel simpel, De eerste keer is het de bescherming van onze leidingen en tanks. En de tweede keer is het de bescherming voor ons zelf. We hebben geen enkele motivatie om ziek te worden en om de tanks bij vervuiling er weer uit te halen en te vervangen. Technisch kan het, daar is onze truck op gebouwd, maar liever doen we dat niet. 

Scherm­afbeelding 2023-04-23 om 12.47.37.png

Laten we er van links naar rechts erdoorheen gaan. 

Water tappen

Bij het tappen van water kunnen we gelijk een keuze maken. Of we nemen water met druk (waterleiding) of we nemen water zonder druk/weinig druk. Een gewone waterkraan sluiten we aan op de bovenste Gardena koppeling van ons systeem en dan gaat het door de filters en door het UV filter naar een van de twee tanks. Via een 3 weg kraan kunnen we kiezen welke tank we willen vullen.

Eventueel kunnen we het ook gelijk naar onze kranen sturen. Luxe als je op een plek staat waar je je expeditie truck aan kunt sluiten op de waterleiding. 

Je ziet een terugslagklep in de tekening staan. Die zorgt ervoor dat het water niet het tweede circuit in gaat. 

Als we water tappen zonder druk (meertje, riviertje, waterleiding in Zambia) dan maken we gebruik van de tweede Gardena koppeling. Dat loopt via de waterpomp. Die pompt het water door de terugslagklep en dan door het filtersysteem naar een van de twee tanks. 

Daarbij moet wel gezegd worden dat de afstand tot de bron en de pomp niet te ver en te lang mag zijn. Dit soort pompen kunnen maar rond de 2 meter hoogteverschil overbruggen. Buiten Europa zullen we gaan werken met een 'buitenset'. Oftewel een simpele maar krachtige pomp met veel meter slang en een groffe filter voor alle oppervlakte vervuiling. 

Water drinken

Nu moet het water vanuit een van de twee tanks opgepompt worden. Het gaat dan weer door dezelfde filters heen. Maar dan gaat het niet terug de tank in maar neemt het de afslag rechts naar het waterleiding netwerk van onze truck om uiteindelijk in de keuken, douche of buitenkranen terecht te komen. 

DE PRAKTIJK

We hebben voor de installatie zoveel mogelijk gebruik gemaakt van reguliere wateraansluitingen die je ook thuis gebruikt. De reden is praktisch, Het is overal te koop en je kunt onderdelen makkelijk vervangen. Ook in in klein dorpje vind je altijd wel een winkel met een nieuwe kraan of een kniestuk. 

Dat ging helaas niet voor alle componenten op. De pomp en het UV filter konden we alleen aansluiten met slang koppelingen. 

Zoals je kunt zien hebben we geen extra gat in de woonunit gemaakt voor een watertappunt. Dat leek ons heel onlogisch omdat je toch al de garage open moet doen om je waterslang te pakken. Dan kun je net zo goed ook de tappunten in de garage plaatsen. Dat scheelt weer gaten in onze dure/mooie leefunit,. 

Alles wat met water te maken heeft is geplaatst buiten het woongedeelte. En ook hier kunnen we overal makkelijk bij. Relatief gezien dan want met een hoogte van 1,5 meter boven het maaiveld van de bodem van de garage zitten de waterfilters toch nog op 2,5 meter hoogte. Maar goed, met ons kleine en lichte keukentrapje (dank Wil en Wilma!) komen we daar makkelijk bij. 

IMG_4704.jpeg

En dan is het een kwestie van het kiezen van de juiste stand van de vier driewegkranen. Alles is keurig gelabeld dus dat kan niet fout gaan. 

Paar dingen die ons opvielen wat buiten het ontwerp lag. We kunnen tank 1 vullen met tank 2 of omgekeerd. Altijd handig. 

We kunnen de tanks omspoelen door de filters heen. Handig als je een maandje niet bij je truck bent geweest en je wilt de water in je tanks niet weggooien. Je kan dat een extra filtersessie opzetten. 

En we hebben ook een stand gezien die minder handig is. Water oppompen en tegelijkertijd de bovenste kraan open zetten (je weet wel, de kraan voor het tappunt van 'vullen op druk') resulteert erin dat je water in je gezicht gespoten krijgt. Grappig om het een keer fout te doen. Gaat niet nogmaals gebeuren. 

DE COMPONENTEN

We hebben gebruik gemaakt van verschillende kogelkranen. Duur spul. Als tip kunnen we meegeven om naar kogelkranen voor de watersport te kijken. Die zijn een stuk kleiner van formaat. Zouden we de volgende keer doen. Al het andere koperwerk komt gewoon bij de bouwmarkt vandaan. 

 

De UV filters zijn van PureOne en hebben we gekocht bij Brachwasserfilter.de. Goede zaak. Dank voor de tip Tim!. In ons eerste ontwerp was de filter dubbel uitgevoerd zodat we meer water konden laten doorstromen. Dat kan in de toekomst nog steeds maar voor nu kiezen we ervoor om iets eerder de filters te vervangen en het bij een enkele flow te houden. Er zit in de set een Actief Koolfilter en een Keramische filter. 

Daarna gaat het door het LED UV filter heen. En om het helemaal luxe te maken, de UV filter gaat automatisch aan als er water door de Flow Switch gaat. 

IMG_4716.jpeg

DE TANKS

We maken gebruik van 2 watertanks van elk 200 liter. Gekocht bij Rotterdam Plastic. Dat is een heel bewuste keuze. We kunnen nu een verhaal ophouden over dat het makkelijk is om 2 tanks te hebben zodat je keuze kunt maken welk water je waar wilt hebben maar eerlijk is eerlijk, het is vooral een financiële keuze geweest. Deze tanks passen in ons ontwerp en kun je standaard kopen. Ook dat is een ontwerp keuze, geen 'custom made' onderdelen in onze truck. Alles moet zo standaard mogelijk zijn. 

En eenmaal de tanks binnen kunnen we gaan boren. In elke tank moeten 5 gaten geboord worden, te weten: 1. om de tank leeg te kunnen laten lopen, 2. ontluchting van de tank, 3. niveau watermeter, 4. vullen van de tank, 5 om water uit de tank te kunnen pompen. 

Professionele bouwers van expeditie trucks hebben een wateraansluiting aan de onderzijde van de tank om water te tappen voor de kranen. Omdat we gebruik maken van standaard watertanks hebben wij dat niet. Dus moesten we zelf aan de slag om water op te pompen uit de tank. Door gebruik te maken van een waterleiding met een lichte bocht hebben we een goede oplossing gevonden. 

Om het niveau van de tanks te meten hebben we sensoren van Wema en aansloten op onze Victron Cerbo GX

bottom of page