top of page
IMG_4476.jpeg

POWER

Installatie electra

HET MOET ER ALLEMAAL IN!

Op papier klopt alles maar als we alle onderdelen op de werkbank leggen breekt het zweet toch even uit, Wat is het groot, zwaar en veel!

De omvormer is bijna niet te tillen. Laat staan de batterijen. Weten we zeker dat we alles goed hebben opgemeten. En weten we ook zeker dat we geen problemen krijgen met het gewicht? Alles aan een muurtje plakken aan de rechterzijde van de truck. Is dat wel een goed idee? 

Drie dagen puzzelen we op de werkbank om de perfecte opstelling te vinden om erachter te komen dat ons ontwerp in SketchUp eigenlijk prima was. Oef, alles lijkt toch te passen. 

KEUZES

We hebben bij het ontwerp twee uitgangspunten gehad.

1. Alles op stroom en niet op gas.

En 2, alles op 24 volt. Bijna gelukt, alleen de kookplaat vraagt 220 volt. 

En dat maakt de hoeveelheid aan draden een stukje kleiner. Al kan ik niet zeggen dat het geen dikke kabelboom is geworden. Het is altijd meer dan je had verwacht. Uiteindelijk hebben we de diepste kabelgoten geplaatst die we konden vinden. Maar dat resulteert er wel in dat geen kabeltje meer 'los' ligt en we overal bij kunnen. 

MG MASTER LV

MG MASTER LV

Wie ooit een campertje in elkaar heeft geklust en met de elektra aan de gang is gegaan weet hoeveel zekeringen, beveiligingen en kabels er wel niet bij elkaar komen. Voordat je het weet kom je om in allerlei fantastische componenten die allemaal apart bekabelt moeten worden. Het resultaat is vaak even indrukwekkend als dat het onoverzichtelijk is. Heb je daar genoeg van? Koop de MG Master LV!

Wat een gaaf apparaat. Alles komt bij elkaar. In een overzicht alle zekeringen, alle kabels em alle bewakingssystemen. Het het mooiste is, praat gewoon met alle Victron onderdelen. 

Kortom: dit is het hart van onze installatie. 

En zo zie je de MG Master LV keurig hangen als centrale middenpunt. 

Overview electra expedition truck

DE COMPONENTEN

Laten we een paar componenten doornemen. Van onderen naar boven. 

Helemaal links onder vind je de Isolatie Transformer terug. Joekel van een kast maar dat helpt ons om bijvoorbeeld 110 volt (USA) om te zetten naar 220 volt. En het beschermd ook onze installatie. Wiebelende spanning mogen er wel in maar komen er niet uit. En dat is een goed gevoel. Wel op letten dat je bij 110 volt meer stroom binnen laat. Dat kan wel 32A zijn. Dus ook een grotere stekker aan de buitenzijde van je camper en dikkere kabels. 

Daarnaast nog een kanjer, de omvormer. Allebei zijn ze van het merk Victron. Eigenlijk bestaat onze installatie voor 60 procent uit Victron en voor 40 procent uit MG Energy producten. 

Als je goed kijkt zie je dat de beide componenten zowel aan de wand zijn bevestigd als ook op een frame op de vloer staat. Alleen bevestiging aan de wand zou in theorie moeten kunnen maar wij durfden dat niet aan. 

Op het tweede niveau de MG Master LV. daar hebben we het al over gehad. 

Daarnaast zie je een 'lifesaver'. de Isolatiebewaker​. Lang verhaal kort makend, het zorgt ervoor dat wanneer je 220 volt gebruikt en je met beide beentjes op de grond staat, je bij een storing niet gefrituurd wordt. Heel handig in een situatie als je buiten staat te klussen naast je truck en 220 volt trekt vanuit je zonnepanelen. Je bent dat niet geaard om de manier zoals je dat thuis hebt. 

Natuurlijk ook nog een grote schakelaar om de accu's uit te kunnen schakelen. Wel zo veilig. 

En op niveau 3 de regelaar voor de zonnepanelen, de MPPT. Kenners zien gelijk dat die nog niet is aangesloten. Klopt. Doen we als het beter weer is en we de panelen kunnen monteren. 

Daarnaast de krachtpatser, de TS1600​. Aangesloten op de dynamo van onze truck worden de accu's door de TS1600 opgeladen. Kan maximaal 100A trekken. Wij hebben het voor de zekerheid gezet op 50A. Meer dan genoeg. 35mm2 kabels getrokken naar de motor den het werkte gelijk. Wij hebben een Euro4 truck en dan laden de accu's ook op als de truck stil staat en de motor draait. Zet je de motor uit dan herkent de TS1600 dat gelijk en stopt met laden. gelukkig maar want anders zouden de startaccu's leeg getrokken worden. 

En de kenners hadden het al gezien, daarnaast de Cerbo GX. 

CERBO GX

Een klein kastje en een schermpje. Meer kopjes hebben we niet. 

Op de Cerbo GX sluiten we de MG Master LV aan en daarmee kunnen we nu op het scherm in de truck alles uitlezen wat we maar willen. Sterker nog, we kunnen apparaten uitzetten en natuurlijk weer aanzetten. En om het nog leuker te maken, dat kunnen we ook op onze telefoon of laptop doen. 

En als we even zonder vrienden zitten kunnen we de hele avond vullen met het opzetten van de meest ingewikkelde rapporten. Nerds stuf maar wel leuk. 

Eerlijk gezegd gaat het ons vooral om te kunnen zien of de accu's vol zijn en om te kunnen controleren of alles nog goed werkt. En in de drang om uiteindelijk minder schermpjes te hebben, hebben we ook de sensoren van de watertank erop aangesloten. 

En als laatste alles keurig geaard aan het frame van de truck en dan is het zover. De stroom kan erop en alles is getest. Weer een hoofdstuk af. Op naar het volgende. 

We hebben een eerder verslag geschreven over het ontwerp. Dat vind je op de Elektra pagina terug. 

Overview electra expedition camper
bottom of page