top of page
ZM024.jpg

ZAMBIA CYCLING

Crossroads of Central, Southern and East Africa, 2000

KRUISPUNT

Zambia ligt op het kruispunt van centraal Afrika. En in het jaar 2000 fietsen we op onze wereldreis dwars door Afrika en zonder iets van Zambia te weten steken we de grens over. 

Het millennium is net voorbij en Afrika begint zich in die periode net een beetje te herpakken. 

We slapen in de dorpjes die we onderweg tegenkomen. En dat gaat verrassend makkelijk. 

Even met de dorpsoudste overleggen en we kunnen ons tentje opzetten. Vaak worden we uitgenodigd om met de mannen een echt Afrikaans biertje te drinken. Lauw natuurlijk. Er is geen elektriciteit en stromend water. Maar in die jaren hadden we dat ook niet nodig. Geen smartphone of GPS die opgeladen moest worden. 

Camping in a village in Zambia

MENSEN

Elke reiziger is vaak lovend over de ontmoetingen met mensen. En wij zijn dat ook. Met onze oude analoge camera maken we voorzichtig wat plaatjes. Alles moet handmatig op de camera worden ingesteld en de negatieven lijden onder de zomerse hitte in Afrika. Maar toch zijn die plaatjes dierbaar voor ons. Mensen maken een land. 

ZM046.jpg

WEG

We komen verrassend veel asfalt tegen. Veel meer dan we hadden verwacht. En daar maken we een paar plaatjes van. Iets wat je weken niet hebt gehad wordt nou eenmaal bijzonder. En heel soms kunnen we zelfs snelheid maken om even later weer stevig in de remmen te moeten vanwege nog niet opgevulde gaten. 

SCHOLING

Katholieke scholen zien we onderweg nog heel veel. Als we jaren later terug komen in Afrika zijn veel scholen overgenomen door China of Islamitische landen. De wereld is in beweging. 

School in Zambia

WATERVAL

En natuurlijk fietsen we langs de beroemde Victoria watervallen. En van de grootste watervallen van de wereld. En net naast de waterval huren we een kamertje, filteren we ons water, eten we in een lokaal restaurantje en steken de volgende dag de grens over richting Botswana.