top of page

YORKSHIRE DALES NP

Weekend adventure in the UK

OP NAAR HULL

Je bent er zo. Gewoon op vrijdag aan het einde van de werkdag je fietsjes in de auto gooien, rijden naar Rotterdam, daar op de boot stappen en tijdens het diner glijdt de boot van de kade op weg naar Hull in de United Kingdom. Nog even aan de bar een drankje en dan de kooi in. Lekker slapen en compleet uitgerust ben je vroeg in de ochtend de volgende morgen in een andere wereld. Links rijden, bier in grote glazen en Yorshire Pudding. Waar mensen een onverstaanbaar soort Engels spreken, waar kinderen in uniformen over staat lopen en waar volwassenen in grote boog om je heen rijden als je als fietser de eerste beklimming aangaat. 

Vanaf Hull is het ongeveer 100 kilometer rijden en dan ben je in Yorkshire National Park. Het land van de schapen en de eindeloze heuvels. Ja, de Engelsen noemen het heuvels maar wij zouden het bergen noemen. Bij het eerste bordje van 20% nemen we nog enthousiast een foto. Bij 25% schrikken we nog maar na een dag fietsen zien we 15% als een verademing en plat als een afdeling. Heerlijk land. 

THE MOVIE

Leeg, stil en af en toe een lieflijk dorpje waar in de plaatselijke Inn het haardvuur knappert en de maaltijden vol met jus en room zijn. Zo hoort het. Niets geen light of verantwoord. Grote hompen vlees met lekkere dikke aardappelen. En ja, we hebben regen....en ook een beetje wind...tegen.De verwachtingen waren goed. Zonnetje, graadje of 20. De uitkomst is anders maar eerlijk gezegd zou het ook gek zijn als in dit landschap de zon stralend zou schijnen. Fietsen door het Yorkshire National Park korte mouwen en een zonnebril is natuurlijk onecht. 

CROSSEN

Marco heeft een leuke route uitgezet. Over de wandelpaden. En daar zijn er duizenden van. Met een beetje goede fiets (Santos Travelmaster 3+) kun je daarover heen crossen. Maar snel gaat het niet. Het is glibberen glijden over gladde stenen met steile beklimmingen en even zo steile afdalingen. de geplande dagafstanden worden al snel los gelaten. En eigenlijk is dat ook wel goed. En na een paar dagen crossen op het Engelse platteland gaat de terugweg in dezelfde rust als de heenweg. Veerboot op, lekker eten, slapen en de volgende ochtend gelijk doorrijden naar ons werk....en dan nog op tijd zijn. Wij zijn om. Vliegen is uit, varen is in. 

bottom of page