top of page

VUELTA DE VASCO

Bikepacking through Basque Country

VOCHT

In de ochtend merken we het al, het is warm en het is vochtig. 

Heel vochtig zelfs. Boven ons hangt laag hangende bewolking die de heuvels en bergen van Baskeland verhullen in een grijze massa. Het landschap is fris en groen. Overal groeien varens, alles zit onder de mos en de grond voelt zompig aan. Dit is een heel ander deel van Spanje dan de bekende costa's of het droge binnenland. Dit is Baskenland, Basque Country. 

En hoewel we heel even verlangen naar het warme en droge Nederland, ja de natuur is grillig, gooien we de tassen vol met proviand en trekken de bossen in. 

VUELTA DE VASCO

We volgen in grote lijnen de route Vuelta de Vasco. Bikepacking.com heeft de afgelopen jaren flink wat routes verzameld en dat zorgt ervoor dat veel aspirant fietsers tasjes aan hun Bike knopen en de bossen in duiken. Onderweg komen we een Canadees stel tegen op opgewaardeerde racefietsen, gravelracers. Top voor onverharde paden maar minder goed voor een steil mountainbike parcours, Nu is deze route grote delen verhard en ook de onverharde delen zijn best te doen. Maar er zijn uitzonderingen. En op die uitzonderingen gaat de meeste energie en tijd zitten. Achteraf begrepen we van onze Canadese fietsvrienden dat over en stuk van een uur fietsplezier zij 3 uur loopplezier hebben moeten ervaren. Een stevige bikepacker fiets heeft dan zeker de voorkeur. 

Eenmaal boven de toppen van de bomen is de wereld compleet anders. Grote rollende heuvels strekken zich voor ons uit. De rotsen en keien zijn verdwenen en wat voor ons ligt is een prima gravelweg waar het goed fietsen is. De snelheden gaan omhoog en we stuiven tussen koeienkuddes en groepen paarden door. Met name die laatste zijn het meest aanwezig. Overal rennen groepen paarden over de heuvels. Sommigen voorzien van bellen zodat de eigenaar ze terug kan vinden. 

Toch is niet alles goed in Baskenland. Net als het westelijke gelegen Catalonië wil ook Baskenland eigenlijk geen onderdeel uitmaken van Spanje. Men wil onafhankelijk zijn of in ieder geval een grote mate van zeggenschap hebben hoe het leven geleefd moet worden. Spandoeken en leuzen langs de weg laten dat zonder meer blijken. 

In de hoofdstad Vitoria Gasteiz vind je tussen de lezen door, nog de meest prachtige muurschilderingen. 

Langs de kust terug naar San Sebastian waar de tocht vorige week is begonnen. Steile kliffen, roerige kustplaatsjes waar gevist wordt maar even goed er een stukje strand ligt. En daar tussendoor een steile track die er onder andere voor zorgt dat onze remblokken de geest geven. Het is weer mooi geweest. En met de laatste steile heuvel van 20 procent bereiken we de auto voor het vervoer terug naar huis. 

Lisette Verzijl in Basque country
Santos 4.29 bikepacking bike

THE MOVIE

bottom of page