top of page
IMG_2077.jpeg

Installatie van onze vloer

Dubbel geisolleerd, lekker warm

NOG EEN VLOER?

Natuurlijk zat in onze bak al een vloer. En daar hadden we ook de rest van het interieur op kunnen bouwen maar we voorzagen twee problemen. Of misschien beter gezegd, twee verbeteringen. 

We bouwen onze expeditie truck voor elk klimaar en dus wilden we ook een extra geïsoleerde vloer. En daarnaast is er een aluminium frame die op het stalen subframe is geschroefd. En dat zijn koudebruggen die hoe dan ook aangepakt moeten worden. Tijd dus om de vloer aan te pakken. 

We pakken eerst het aluminium frame aan. Met 6 mm Armaflex XG beplakken we het frame. Best wat gepriegel om dat overal goed te krijgen. We wilden hoe dan ook geen enkele stukje aluminium open laten om zo condens geen kans te geven. Na lang wikken en wegen hebben we gekozen voor Armaflex XG​ en niet voor het goedkopere Armaflex ACE. ACE is goedkoper maar ook een wat mindere isolatiewaarde. Maar dat zou achteraf gezien niet echt nodig zijn geweest. Want dit is niets anders dan de afdeklaag. Hierboven komt nog meer isolatie. 

LIJMEN

De eerste isolatie langs de rand is nu gedaan. Nu kunnen we aan de slag gaan met het ontwerpen van de rest van de vloer. Daarbij moesten twee problemen opgelost worden, te weten: De rand is ongeveer 8 mm hoger dan de rest van de vloer. En we kunnen niet zomaar met wat schroeven aan de slag. De bodem bestaat uit isolatieplaten met daarin het stalen frame. En dat willen we hoe dan ook niet belasten met ontelbare schroeven voor het lattenframe, 

Het eerste probleem bleek zo opgelost te zijn door de hoogte van de isolatie ter plekke aan te passen. En voor het tweede probleem bleek Sikaflex 552 de oplossing te zijn. 

Nou moeten we eerlijk zijn, we stonden heel erg sceptisch tegenover lijmen. Je gaat toch niet je ruige expeditie truck met een potje lijm in elkaar klussen?! Maar wat hebben we veel geleerd. Als je de voorbereiding goed doet is lijmen zoveel sterker dan schroeven. Ondergrond goed schoonmaken, dan schuren, dan weer schoonmaken. Dan met Sika Aktivator 205 de ondergrond gereed maken voor het lijmen. En dan de panelen verlijmen met Sikaflex 552

ONTWERP

Toen werd het even puzzelen. Op de vloer komt honderden kilo's belasting te zitten. 500 kilo water, meer dan 100 kilo batterijen en dan hebben we de rest nog niet eens mee gerekend. Na lang wikken, wegen, rekenen en met de hulp van advies van goede vrienden zijn we aan de slag gegaan. Bij de bouw hebben we op een paar plekken, onder de accu's, nog wat extra rachels gemonteerd. 

Vloer setup

PLAKKEN, DROGEN, PLAKKEN

Drie weken verder en de vloer zit erin. De balken zijn geplakt mat Sikalfex en hebben we voor de zekerheid 5 dagen laten drogen. We merkte dat de lijm droog was na een dag maar nog niet voldoende uitgehard. Na 5 dagen was dat wel het geval. 

Daarna heel veel snijden en plakken, de Armaflex. 27 mm dikke isolatielaag. Dat komt boven de al bestaande vloer van 8 cm. 

En dan de multiplex platen erop. In eerste instantie wilden we dit alleen schroeven zodat we er later nog eens bij zouden kunnen komen. Maar tijdens de bouw beginnen we te twijfelen. Lijmen is zo sterk en succesvol dat we besluiten om de platen te lijmen en te schroeven. Is wellicht dubbelop maar zo weten we zekert dat de vloer geen kant meer op kan. 

We houden langs de randen voldoende ruimte zodat de boel kan uitzetten. Je wilt niet in de Sahara erachter komen dat de vloer bol staat. De rand vullen we op met siliconenkit. Dank voor de tip Tim!

En dan is het na 4 weken werken gereed. Veel meer werk dan we in eerste instantie dachten. En ook allemaal werk waar je straks niets meer van ziet. Maar we zijn erg blij met het resultaat. De eerste testenk laten zien dat de isolatie sterk is verbeterd en de condens hebben we niet meer gezien,. 

We hebben ervoor gekozen om geen leidingen onder de vloer te installeren, Dat is wellicht een beetje zonde van de potentiële ruimte maar het installeren van onderdelen waar we later niet bij kunnen past niet in onze 'bouw filosofie'. De bouw is en blijft voor ons een echte expeditie truck die overtal ter wereld gerepareerd moet kunnen worden. Leidingen moeten makkelijk toegankelijk blijven. Of dat de juiste keuze is? We doen het voor het eerst dus het zal best goed zijn :). 

Floor expedition camper
bottom of page