top of page

PAMIR HIGHWAY

A biking paradise in the hart of Central Asia, 2007

TAJIKISTAN

Ingeklemd tussen China, Afghanistan, Oezbekistan, Pakistan. Dit is centraal Azië. Het land van verschillen. Verschillen in landschap, in mensen, in culturen en geloven. Dit is het land waar menig grootmacht hunkerend naar kijkt. Samen met landen als Afghanistan is dit de poort naar Azië. De poort naar alle specerijen en rijkdommen.

DE PAMIRS

Als je vanuit Kyrgyzstan de grens over steekt kom je terecht op de Pamir highway. Op een hoogte van boven de 3000 meter passeer je de grens met blaffende honden en streng kijkende douanebeambtes. Maar al snel beland je in een ongelofelijk indrukwekkend landschap waar je als fietser een klein onderdeel van bent. Op naar de Kyzylart pas op 4286 meter.

In 2007 leek de Pamir Highway nog van ons te zijn. Nu 11 jaar later is deze route favoriet geworden bij veel wereldfietsers en bikepackers. En terecht. Elke dag is een plaatje. We voelen ons goed en elke dag leggen we grote afstanden af. Van passen boven de 4600 meter dalen we weer af naar 3300 meter om daarna weer omhoog te gaan.

MURGHAB

Moerghob, is de hoofdstad van het gelijknamige district Moerghob in de Tadzjiekse provincie Gorno-Badachsjan, tegen de grens met China en Afghanistan. In deze stad gaan we aan de slag met papierwerk. We hebben vergunningen nodig om door te mogen rijden en dat kost tijd en moeite. Heen en weer lopen door de stoffige straten. Van het politiebureau met zware deuren en lange procedures waar ons paspoort kwijt wordt geraakt. Tot de centrale bank met een grote kluis waar het lokale geld uit valt en mannen met donkere ogen in niets lijken op de bankbeambtes zoals wij die in Nederland kennen.