top of page
MI084.jpg

MALI

Cycling through the Sahel

DE GRENS

Kayes ligt in het verre westen van Mali en word gezien als een van de heetste steden van het land. Een franse commandant vond het rond 1900 zo heet dat hij de hele zomer vanuit een ton met water het district controleerde. De grensovergang tussen Senegal en Mali doen we door een soort niemandsland. Geen wegen alleen zanderige paden en tracks waar we het spoor bijster raken. Het is het jaar 2000 en we hebben geen GPS. Alleen een kompas en een kaart met een schaal van 1 op 4.000.000. Fietsen op gevoel en de zon. Dat het 46 graden is zien we op de teller. We kijken er zo min mogelijk naar. Als je het niet ziet is het er niet:). 

En dan komen we de eerste mensen weer tegen. Altijd eerst de kinderen. Die hoeden het vee en zijn vaak ruim rond een dorpje getrokken. En terwijl we gedag zeggen knalt een van onze banden kapot. 

Changing bicycle tyre in the desert

DE BESCHAVING

De wegen worden breder en we beginnen de eerste dorpjes te zien. We zijn uitgehongerd en zijn op zoek naar eten. En hoe arm het er ook is, er is altijd stokbrood met zoute boter en zoete melkthee. De franse kolonisator heeft toch wat achter gelaten. En dan wordt het fietsen een feest. We laveren van dorp naar dorp. Tussen de kleine lemen huizen en worden opgenomen door de omgeving. 

MI039.jpg

DJENNE

De grootse moskee van Mali is tevens de grootste moskee gemaakt van leem. Elk jaar wordt de er een nieuwe laag op de buitenwanden gesmeerd om de laag te vervangen die verloren is gegaan door de wind en de regen. Het is een schitterend gebouw en we hebben het hier erg naar onze zin. We waren gewaarschuwd dat Djenne streng Islamitisch is en soms het niet zo hebben op buitenlanders maar wij ervaren alleen maar hartelijkheid. 

Djenne mosque

OP PAD

We doen inkopen, zuiveren het water, kopen reserveonderdelen bij de lokale fietsenmaker en gaan weer op pad. op weg naar Niger en Burkina Faso

En met het vertrek uit Djenne zijn we weer terug op het platteland van Mali en ontmoeten we weer zoveel mooie mensen. Afrika wordt door mensen gevormd en daarmee is het een van de mooiste continenten.