top of page

MALAWI

Africa for beginners, June 2000

AFRIKA VOOR BEGINNERS

Juni 2000: Malawi is voor Afrikaanse begrippen een klein land. Ingeklemd tussen Zambia, Mozambique en Tanzania. Met in het oosten het beroemde meer van Malawi en in het westen de bergen. 

Het is klein, het is overzichtelijk, de mensen zijn toegankelijk en het landschap veelzijdig. Als fietser kan je verdwijnen in de bossen en de jungle in het westen van het land om even later op te duiken aan de stranden van het meer van Malawi. 

PEDESTRIANS BEWARE OF LIONS

Vanuit de hoofdstad Lilongwe zijn we binnen een mum van tijd in de bush van Malawi. Kleine dorpjes wisselen elkaar af met dichte bebossing en hoog olifantengras. Na drie dagen fietsen over schitterende onverharde wegen zien we een bordje langs de kant van de weg. Pedestrians beware of lions along this road. En 100 meter verderop een slagboom met een militair zwetend in een dik gevechtstenue en een kalashnikov. Wij mogen doorfietsen, we zijn geen pedestrians! En waarom we doorfietsen weten we tot de dag van vandaag nog steeds niet want even later ziet Marco een grote groep leeuwen liggen op maar een paar meter van de track. En terwijl hij ze ziet realiseert hij zich dat Lisette een 100 meter achter hem fietst en nog voorbij de leeuwen moet. Wat moet je doen? Schreeuwen dat ze op moet passen voor een troep leeuwen die tot nu toe rustig is blijven liggen? Soms is je mond houden de beste optie. 

National Park in Malawi

NYIKA PLATEAU

Hier komen vrijwel geen toeristen. En dat heeft een reden. Weinig goede wegen gaan er naar dit gebied maar zoals overal, met de fiets kan je overal komen. Dus hobbelen we over zandpaden de bergen op. Want om bij een plateau te komen moet er geklommen worden. Tijdens de klim kijken we uit over het meer van Malawi. 

We passeren het dorpje Livingstonia. Schotse missionarissen hebben hier ooit een post opgezet en de sporen zijn nog overal te vinden. In het rode zand spelen kinderen. Moeders staan buiten het eten te bereiden en tussen alle lemen hutjes vinden we een heuse stenen kerk. 

Downhill in Malawi

Chewa, de Nyanja, de Tumbuka, de Yao, de Lomwe, de Sena, de Tonga, de Hgoni, de Ngonde, Aziaten en Europeanen. De mensen van Malawi.

bottom of page