top of page
IMG_5265.jpeg

KEUKEN & TOILET

Installatie van de 220V, intern water, grijswatertank en toilet

VEEL INEENS

En dan komt er ineens veel bij elkaar. Iedereen die wel eens een keuken geïnstalleerd heeft weet dat je op een kleine ruimte veel technieken bij elkaar moet brengen. Dingen moeten heet worden, er moet water binnen komen en ook weer weg gaan, dat moet allemaal aangelegd worden en dan hebben wij nog geluk omdat we geen gas aan hoeven te leggen. 

Geen gas? Nope, heel bewust geen gas. Om vijf redenen: gas kan ontploffen, gasflessen nemen ruimte in, gas geeft warmte af in een kleine ruimte (in de winter lekker maar niet in de zomer), gas is niet altijd even goed te verkrijgen en een gasinstallatie aan boord zorgt voor extra papierwerk als we de truck gaan verschepen. Maar we weten vrij zeker dat even zoveel redenen zijn om wel voor gas te gaan. En ook die redenen zullen hout snijden. 

HET TOILET

Tja, daar hebben we een heel dubbel gevoel over. 1200 euro voor een plastic bak waar je in kan poepen. En alleen maar omdat het mooi materiaal zou zijn met een fannetje en een molentje. Is het dat echt waard? 

We weten het antwoord nog niet maar we hebben de boel wel geïnstalleerd. 

Na lang wikken wegen hebben we gekozen voor de AirHead droogtoilet. 

IMG_5266.jpeg

We wisten al vrij snel dat we voor een droogtoilet zouden gaan. Reden is simpel, met een droogtoilet ben je het meest onafhankelijk ten opzichte van andere varianten. Op onze fietsreizen gebruiken we de bosjes en dat zorgt voor een totale vrijheid. Een droogtoilet is een luxe versie daarvan. 

Waarom voor de AirHead gekozen? Volgens de reviews op YouTube zou meer de vraag moeten zijn waarom we zo'n ding niet al lang hadden. Allemaal lovende kritieken. Maar als nuchteren Nederlanders prikten we daar toch een beetje doorheen. Want nogmaals, 1200 euro is veel en veel teveel geld voor een plastic bak. Waarom dan toch gekozen? Paar redenen:

1. Er stroom continue verse lucht door je stront heen. Een fan zorgt ervoor dat de uitwerpselen snel gedroogd worden waardoor je het daarna als mest gewoon over je moestuintje kunt uitstrooien. 

2. Er zit een molen in de bak. Daarmee vermeng je de uitwerpselen met turf. Molentje leek ons toch beter dan onze handen. 

3. Installatie is reuze eenvoudig. Gat in de wand maken om de ontluchtingsbuis aan te sluiten je bent al bijna klaar. 

4. Relatief weinig ruimte nodig. Bij de concurrent moet je bij het demonteren van de bak met uitwerpselen, de toilet naar achteren kantelen. En dat neemt ruimte in beslag. Bij de AirHead is dat niet het geval. 

5. Zit heerlijk :)

OVEN & KOOKPLAAT

Bij de installatie van de kookplaat en de oven hebben we ervoor gekozen om bij apparaten apart te verzekeren. Of liever gezegd, de elektrische installatie te beschermen tegen een van deze stroom vretende componenten. Daar kan iedereen zijn eigen keuze in maken maar ons advies zou zijn om dat wel te doen. 

De componenten die we gebruiken zijn reguliere 'huis-tuin-en-keuken' componenten. En daar loop je gelijk tegen een probleem aan. Ovens worden gebouwd om in een huis te staan wat niet hossend op en neer gaat. Je schuift ze in een kast en vooraan zet je ze met twee schroefjes vast. Tja, niet echt een geruststellend gevoel als je ruig off road gaat en een 40 kilo kubus keldert door je net gebouwde huisje heen. Dus zijn we flink aan het klussen geweest en hebben we plekken op de oven gevonden waar we stevige bouten in konden draaien. Die gaat geen kant meer op. 

IMG_5267.jpeg

Tweede issue waar we tegen aan liepen was de karakteristieke van een inductiekookplaat. Bij het aansluiten maakte onze omvormer een enorm tikkend geluid. Onze leverancier van de omvormer vertelde dat dat zo hoorde maar had het geluid nog niet gehoord. Wij keken elkaar aan en waren al snel van mening dat dat niet zo hoorde. Wat was het geval?

Inductiekookplaten gaan aan en uit als je op standje 5 staat van in totaal 9 standen. Door iedere keer aan en uit te gaan behouden ze de ingestelde temperatuur. Als je een kookplaat hebt die dat niet al te netjes doet hoor je dat terug in de omvormer. Die moet dan continue stroom leveren en weer stoppen, stroom leveren en weer stoppen, enz. Door een betere kookplaat aan te schaffen was het probleem opgelost. Goedkoop bleek duurkoop te zijn. Overigens is een goedkope inductiekookplaat voor het reguliere net geen enkel probleem.

 

IMG_5276.jpeg

WATER

Wasbakje, kraan. Daar zullen we je niet mee vermoeien. Gewoon naar de bouwmarkt een installeren. En gelijk natuurlijk de waterleiding van de garage door gelegd naar het woongedeelte. Water gaat bij ons door een meerlagenbuis. Dat is wat lastiger te monteren dan veel gebruikte slangen maar we kunnen er redelijk mee overweg en is uiteindelijk toch steviger. 

Tegelijkertijd ook alle Electra kabelgoten geïnstalleerd zodat het onder de banken een beetje netter uitziet. En uiteindelijk natuurlijk ook veiliger is. 

Daarna was het de beurt aan de vuilwatertank. 3/4 aansluiting met een slang voor de afvoer van de wasbak. Een tweede aansluiting (nu met tape afgedicht) om later de douche op aan te kunnen sluiten en een gat in de tank, en de bodem van de woonunit, voor de ontluchting. 

Oh ja, en nog een aansluiting voor het leeg laten lopen van de tank. 

Standaard wordt de tank geleverd met een 3/4 inch aansluiting. En daar begon voor ons de twijfel. Is dat breed genoeg om de tank leeg te laten lopen? Voor gewoon schoon water wel maar of dat ook breed genoeg is voor afvalwater? Voor nu laten we het zo. Maar mocht dat te klein zijn gaan we het later verbreden. 

Om ervoor te zorgen dat we ook in de winter de tank leeg kunnen laten lopen hebben we de afwateringskraan aan de binnenkant van de woonunit gebouwd. Dat heeft een nadeel. Bij het lozen moet je ook even de woonunit in klauteren (trap uitschuiven, deur van het slot, kraan open zetten, wachten en dan daarna alles in omgekeerde volgorde). Maar een kraan aan de buitenzijde van de truck wilde we echt niet. Dat gaat zeker bevriezen en dan zit je met 125 liter vuil water wat je pas in de lente kwijt kunt. Geen optie voor ons. Eventueel kunnen we later daar een op afstand bestuurbare kraan monteren. 

En natuurlijk ook een sensor in de tank om te zien wanneer we moeten legen. 

IMG_5278.jpeg

EEN WAT??!!

Ja, echt waar. Een wasmachine. 

Een kleintje....maar 3 kilo. Maar wel een heuse wasmachine. En dat in een stevig offroad monster. Het moet niet gekker worden. 

En zoals ieder mens dat doet hebben ook wij de beste argumenten gevonden waarom we zo'n ding moeten hebben. Gebruikt gewoon veel minder water dan met de hand wassen. En stroom hebben we voldoende in de landen waar water schaars is. 

Inbouwen was wel een dingetje. Nu het erin zit lijkt het alsof het ervoor gemaakt is maar laat ik het zo zeggen, soms is het beter als er niet teveel mensen bij je inde buurt zijn wanneer je weet dat het niet kan maar toch moet. Je mag als mens niet schelden maar ik weet niet of we die regel niet verbroken hebben. Laat ik het zo zeggen, het waren een paar hectische uren. 

IMG_5127.jpeg

GEZELLIG?

Moet het interieur niet een beetje gezellig worden? Lijkt wel een bouwkeet!

Die reacties krijgen we soms als we vol trots al het kluswerk laten zien. Wat wij zien is supermooi ingebouwde technische installatie die echt goed in elkaar zit en ook echt werkt. 

Wat de bezoekers ziet is een raamwerk van aluminium profielen met goedkope OSB platen met wat tuinkussens. 

En beiden hebben gelijk.

Geduld.....straks zie je niets meer terug van de techniek en wordt het een heel prettig woonverblijf. 

bottom of page