top of page

INDIAN HIMALAYA

biking over a crossroad of cultures, July 2005

KRUISPUNT VAN AZIE

Hoog in het noorden van India ligt een heel speciaal gebied. Het kruispunt van het Indiase continent. Ingeklemd in de majestueuze bergen van de Himalaya en de Karakoram gebergte. Met toppen boven de 8000 meter. Waar China, Pakistan en India strijden om zeggenschap van grondstoffen, om gebied, het geloof, spiritualiteit. Waar volkeren samen zijn gekomen maar ook samen vechten. Dit is het gebied waar je naar toe gaat als je je aangetrokken voelt tot de pracht van de natuur, de indrukwekkende cultuur. Maar ook omdat je weet dat het geen gemakkelijke reis gaat worden. Uitdagingen, doorzetten, het hoort er allemaal bij tijdens de fietstocht door de Indiase Himalaya. 

In de zomer van 2005 vertrekken we vanuit de hoofdstad van India, Delhi. Het is heet, vochtig en hectisch. Precies zoals we India graag zien. We genieten van heerlijke curry en van de prachtige steden als Haridwar en Dehra Dun. We bezoeken de kleurrijke tempels en genieten ervan dat de wegen nog niet steil omhoog gaan. Natuurlijk is het druk. Zo is India. Als je niet tegen de hectiek van het achterland van India kunt is het fietsen van de hoofdstad naar de bergen een uitdaging. Als je ervan kunt genieten is het een explosie van kleuren en geuren. 

SMELTKROES

India is een smeltkroes aan culturen en bevolkingsgroepen. Hindoes, Boeddhisten, Christenen, Moslims. Je vind het allemaal terug. We ontmoeten zoveel verschillende mensen wat ons meer en meer keert dat de wereld is opgebouwd uit verscheidenheid. Maar helaas voelen we even zo vaak de spanningen tussen volkeren. En dat verschilt per gebied. In de ene streek lijken groepen vreedzaam naast elkaar te wonen, in de andere streken is er grote afstand tussen elkaar. Met name in het grensgebied tussen Pakistan en India heerst er duidelijke spanningen. 

DE BERGEN IN. GO!

GO! Zo klinkt het als we de eerste bergen zien. Wat een landschap, Wat een grootsheid. Natuurlijk weten we dat de Himalaya's een van de grootste bergketens ter wereld is maar als je ook daadwerkelijk doorheen fietst voelt het massief, onverwoestbaar en groots aan. Via de heilige stad Shimla duiken we de Spiti vallei in en al snel komen we landverschuivingen, overstromingen en blokkades tegen. Hier bepaalt de natuur hoe snel onze reis kan gaan. 

PASSEN VERZAMELEN

Rohlang La (3955m), Taglang La (5360m)m, Barlach La (4480m), Kunzum La (4551m). 

We van hoge passen houdt kan zich uitleven. De weg naar de oude hoofdstad van Ladakh, Leh, is bezaaid met beroemde passen. Na de 3000 meter beginnen ook wij de hoogte te voelen.

Nomad family Himalaya

OP NAAR SRINAGAR

Leh ligt in het hoge noorden van India en voor de meeste reizigers is dit het eindpunt van hun reis. 

Meer naar het westen ligt Srinagar. En voor ons heeft dat een grote aantrekkingskracht. Jaren geleden fietsen we aan de andere kant van de grens in Pakistan. Langs de beroemde berg de K2 maar ook door een gebied wat constant in oorlog is. De woede tussen India en Pakistan gaat terug naar het onafhankelijk worden van het Britse rijk waarna de moslims en de hindoestanen hun plek zochten op het Indiase continent. 

Wij besluiten om langs de checkpoints, de militaire gevechtsputjes, de mannen met geweren, de colonne militaire voertuigen door het hart van het conflict tussen Pakistan en India te fietsen. 

Dit is 2005. Nu in 2019 is het de vraag of we het weer zouden doen. 

Maar zoals zo vaak werden zij als bikepackers met rust gelaten en ontmoeten onderweg de mooiste mensen en fietsen door geweldige landschappen. 

DE FIETS

In 2005 reden we op de Santos Travelmaster 2.6. Deze fiets was een afgeleide van de beroemde Santos SCC02 mountainbike. Maar wel geschikt gemaakt voor tochten met veel bagage. We reden met een Rohloff naaf met kettingspanner. En voor hadden we een geveerde voorvork met stalen veren van Magura. Onze Vaude voortassen werden gedragen door de Tubus Swing drager. Onderweg hebben we die drager meerdere malen moeten laten lassen maar ondanks dat was het wel de beste oplossing om bagage boven de vering te hebben. 

Als verf hebben we op de fiets een experimentele laag. Santos was in die tijd op zoek naar een fietsenlak die ervoor kon zorgen dat stalen frames niet zouden roesten. Lisette reed op een stalen frame van Santos. Helaas bleek de lak niet voorbij het testtraject te komen. Maar goed, daarom testen we ook. 

De grote 1,5 liter fles werd toen nog gedragen door een stukje dakgoot bevestigd op een afgezaagde bidon. Later heeft Santos daar de bekende Santos Alleshouder voor ontwikkeld. Op het stuur hadden wen een met staaldraad gebogen kaartenhouder. Met de opkomst van de GPS heeft die nooit het productieproces gehaald. Ook nieuw voor veel fietsers in Nederland was de verende zadelpen van Cane Creek. Daar hebben we jaren lang met veel plezier mee gereden. 

Bike in the Himalaya
bottom of page