top of page

GUATEMALA

Cycling in Maya country, 2015

TUSSEN TWEE WERELDEN

Als je op wereldkaart kijkt zie je tussen Noord- en Zuid Amerika een kleine streng aan landen. Een van die landen is Guatemala. Land in Centraal Amerika. Ingeklemd tussen Mexico, El Salvador en Honduras. Doorvoerhaven van vluchtelingen maar ook het centrum van eeuwenoude Maya culturen. Bossen, jungle, actieve vulkanen, bergen en kleurrijke dorpjes.

OP PAD

Vanuit de vroegere hoofdstad van Guatemala, Antiqua, verlaten we de kleurrijke pleinen straatjes en duiken het land in. De eerste kilometers in een nieuw land is altijd een heerlijke mix van nieuwe ervaringen, verbazingen, ontmoetingen. Indrukken opdoen lijkt keer op een keer voor ons een verslaving te zijn. We horen de Spaanse taal en de locale dialecten en beginnen in onze hoofd de eerste Spaanse zinnetjes te vormen. Eerlijk gezegd is het helemaal niet erg dat de eerste kilometers door wat drukker gebied lopen. Via de dorpjes nemen we het land in ons op. In 2000 waren we ook in Zuid Amerika en vonden dat gedeelte erg timide. Hier is dat helemaal niet het geval. Guatemala opent zich als een warm en gastvrij land waar contacten maken moeiteloos lijkt te gaan. 

LAKE ATITLAN

lake Atitlan ligt op 1500 meter hoogte en is omringt door vele vulkanen en dorpjes. Tuurlijk, het is er toeristisch maar voor de eerste paar dagen vinden we dat niet erg. En daar komt bij dat we wat hulp nodig hebben van de lokale ijzerwarenwinkels. In een stevige afdaling wordt Marco bijna van zijn fiets gelanceerd wanneer hij een drempel over het hoofd ziet. De fiets heeft 60 km/h prima gehouden, de tassen wat minder. Met wat boutjes en moertjes wordt het geheel weer gerepareerd. 

201502 Guatemala 052.jpg

BEST WEL STEIL

We werden er al voor gewaarschuwd. Guatemala heeft hele steile wegen. Maar wereldfietsers die altijd naar anderen luisteren komen nergens dus ervaren wij wat menige wereldfietser heeft ervaren. Steile wegen en waar we af en toe, we geven het toe, uit het zadel moeten om een stukje te lopen. 

We fietsen met de Santos 4.29 fiets met op de kop een hele speciale voorvork, de Kilo. We testen materiaal voor Santos Bikes en de German-A Kilo vork is het testobject. Lichte voorvork met vering en de mogelijkheid om tassen eraan te hangen. Best wel uniek concept. Maar ondanks dit concept is de vork voor ons geen blijvertje. Desondanks beleven we veel plezier om wereldfietsen, bikepacking, te combineren met productontwikkeling. Beiden hebben een goede analytische achtergrond en dat komt ons goed van pas om (technische) problemen onderweg op te lossen. 

MENSEN

De mensen van Guatemala lijken overal vandaan te komen. We zien westerse invloeden, Spaans. Indiase blikken, soms wat negroïde. In de steden hippe girls met naveltruidjes en in de dorpen oude mannen met leren huiden en vrouwen in traditionele kleding.