top of page
FA7AC32D-D29B-45CA-A88E-6E3F806B6C3C.jpeg

Gravelbiking
The Netherlands

A trip through The Achterhoek and Twente, 2021

ACHTERHOEK EN TWENTE

Als er een gebied in Nederland is waar de wegen bestaan uit klinkerwegen, zandpaden, single tracks en mooie doorsteekjes dan is het wel in het oosten van Nederland. De Achterhoek in Gelderland en Twente in Overijssel. Eenmaal Deventer voorbij kom je terecht in een heel ander Nederland. Koeien, schapen, graslanden, bossen, heide. Wie hier niet met plezier op zijn fiets zit, zit dat nergens. 

LUCHT WEG

We zijn nog maar net op weg en we willen al wat kwijt. Lucht, veel lucht uit de banden. Dat zorgt ervoor dat we makkelijker onverhard kunnen rijden. Minder weerstand door keien en boomwortels en makkelijker door het mulle zand. We rijden met 50 mm brede G-One banden van Schwalbe. Best wel breed voor een Gravelbike maar nu oh zo lekker. 

Around Ootmarsum Twente

ZO SIMPEL

De planning was om deze week The Ride Gravel te rijden. Een gravelkoers van de Jura terug naar Nederland. Maar helaas werden de vergunningen voor dit evenement ingetrokken. Dat gaf ons de gelegenheid om vol te rijden door dit gebied en eerlijk is eerlijk, we genieten ervan. Dit is de eerste keer in meer dan 30 jaar dat we van hotelletje naar hotelletje rijden. Of soms van pipowagen naar pipowagen. In de zadeltas een schone setje kleren. En in de rol op het stuur een jasje en een zak met krentenbollen. Totaal ongecompliceerd. Totaal simpel. Het lijkt bijna vakantie. 

Rond Winterswijk is het landschap verrassend afwisselend. Uiteraard veel velden met loom kijkende koeien. Maar ook schitterende dorpjes met enorme huizen en kastelen. Veel toeristen komen naar deze streek vooral vanwege deze combinatie. 

WELKOM IN DE SCHUUR

Dit is het boerenland. Hier hebben de boeren het voor het zeggen en zo hoort het ook. We komen bijna geen dorpjes tegen en dan ben je aangewezen op de boerenschuren. Geld in het kistje, hete koffie en gebak. Allemaal vers van de boerderij. 

OP NAAR NOORD TWENTE

Iets boven Ootmarsum, in het grensgebied met Duitsland, ligt het natuurgebied Springendal. Zoals de VVV het beschrijft: 'rustig natuurgebied met paden langs belden, kleine boerderijtje, beekjes, vijvers en watervallen. En schitterende heidevelden. 

Springendal