top of page
IMG_4108.jpeg

HET GERAAMTE

Lekker licht en open

ALU CONSTRUCTIEPROFIELEN

Natuurlijk, een expeditie truck is geen licht voertuig maar toch willen we er een relatief lichte adventure truck van maken. Reden is simpel, als je vastzit in de modder is elke ton extra gewicht wat eruit getrokken moet worden een uitdaging. Dus zochten we een materiaal wat licht maar toch ook sterk is. We kwamen uit op aluminium constructieprofielen. 

En al pratend kwamen er nog een paar eisen bij. Het moet dus licht zijn maar we willen het interieur ook aan kunnen passen mochten onze wensen veranderen. En daarnaast willen we nergens condensvorming hebben. En oh ja, we willen makkelijk bij alle technische onderdelen kunnen komen. Kabels, leidingen, afvoeren, afsluiters, electra, enz, alles moet eenvoudig te bereiken zijn. 

Lang verhaal kort makend: alle kasten, banken, zijn aan de achterzijde open. Er zijn geen wanden en overal kan de lucht doorheen stromen. Alleen de zichtbare zijdes worden bekleed met licht materiaal. Uiteindelijk zul je aan de buitenkant een 'gewoon' interieur zien maar als je een paneel weg haalt kan je overal bij. Dus daarom de keuze gemaakt voor aluminium constructieprofielen.

We hebben de profielen gekocht bij AluxProfiel

DE GARAGE

Net zoals ons huis is de garage het meest belangrijke onderdeel. Het is een plek voor onze buitensport uitrusting. En dat was passen en meten, De profielen zijn 30mm dik en we kwamen er al snel achter dat 30mm op sommige plekken best wel veel is. Dat heb je natuurlijk ook met hout maar toch was het even uitzoeken hoe alles moest komen te zitten. Daarbij hebben we gebruik gemaakt van CAD programma SketchUp om eerst het model compleet te tekenen. Dat gaf al heel veel inzichten. Vooral de verschillende verbindingen tussen de profielen is even puzzelen. 

Op de tekening lijkt het een warboel van spanten maar in SketchUp kun je het alle kanten op draaien en dan wordt het al snel duidelijk. 

Computer graphic frame made with extruded aluminium

We hebben ervoor gekozen om de profielen aan de zijkant en de vloer te verlijmen met Sikaflex. Dat is in theorie niet nodig maar we willen echt voorkomen dat de boel gaat verschuiven. Daarmee boeten we wel iets in in flexibiliteit maar al bouwend kwamen we er ook achter dat een extra profiel ergens plaatsen als dat in de toekomst noodzakelijk is, heel snel gedaan is. 

En toen ging het snel. Systeem voor Eurokraten erin gebouwd. Fietsslede voor onze bikes, veren voor ons matras en het begin van een kledingkast. We konden op reis!

En dat hebben we gelijk gedaan. Zo goed om alles uit te testen. En de test was geslaagd. 

Op ons YouTube kanaal vind je een filmpje over de testreis terug. Abonneer gerust. 

Bed made with extruded aluminium

DE ZITHOEK

Nu het moeilijkste....de zithoek. 

We hebben de keuze gemaakt om de garage compleet vrij te houden voor buitensport materiaal. En dat houdt in dat ergens anders alle techniek moet komen te zitten. En dat is de zithoek. Het is dus niet alleen een bank ontwerpen maar ook een platform bedenken waar alles bij elkaar komt. En dat betekent een wirwar van leidingen die overal ergens naar toe moeten. En natuurlijk een plek voor 400 liter water en 106 kilo aan accu's. Groot, log, zwaar. Maar de zithoek is wel de perfecte plek. De verticale tank staat keurig op de achterwielen de de rest ervoor. Beter hadden we het niet kunnen bedenken. 

Wederom uittekenen in SketchUp en dan is het weer dagen zagen, schroeven, passen en meten. En ja, dat gaat niet altijd in een keer goed:). Maar deze profielen haal je zo weer uit elkaar....

HET RESULTAAT

Is een biertje....

Voor het eerst op het geraamte van de zithoek. Of eigenlijk op de bodem van de zithoek. 

De banken staan er nu ook in maar dat is voor een volgende keer. 

Afgelopen dagen stevig onverhard gereden en alles blijft keurig zitten. 

Theorie en praktijk komt gelukkig iedere keer weer bij elkaar. 

Extruded aluminium of the living area
bottom of page