top of page

KYRGYZSTAN

Horses, plains, alcohol and beautiful people, 2007

DE MENSEN

Kyrgyzstand is een land met tegenstellingen. Ingeklemd tussen Europa en Azië. Tussen Europa en het grote voormalige USSR. En land met Europese, Russische, Aziatische invloeden. Een mengelmoes of beter gezegd, een mooie smeltkroes. Mooie mensen die na de overheersing van moedertje Rusland, nu met de invloeden van fundamentalisten, zo goed mogelijk hun land bewerken, winkeltjes runnen en met elkaar om te gaan.

OUTDOOR PARADIJS

Een groot meer IssyKul, enorme hoogvlaktes en intense bergketens. Kyrgyzstan heeft het allemaal. Niets voor niets dat de Russen dit land altijd hebben beschouwd als vakantieparadijs. Waar gejaagd kan worden, op rivieren kan worden gevaren en lange trektochten gemaakt kunnen worden.

SARY TASH

Maria heet ze. Maria met een heel lange achternaam waar ik maar niet uit kan komen. Maria is van oorsprong Russisch. Haar vriendinnetje is Kirgies. Wanneer de elektriciteit in de grensplaats Sary Tash het doet kijken ze televisie. Naar de videoclips van de Aziatische MTV waar heupwiegende dames zwoel de camera in kijken. Zij kan dat ook, het zwoel kijken, maar eerlijk gezegd kan haar vriendinnetje dat beter. Enthousiast neemt ze de ene sensuele houding na de andere aan totdat het schaamrood mij op de kaken staat. Haar publiek van truckdrivers vindt het allemaal prachtig. Ik kan alleen maar raden hoe de toekomst voor de twee meiden eruit zal zien.Na afloop is er thee, dat dan weer wel. Bij de familie. Thee met brood en yoghurt, zoals het hoort in dit deel van Azië.

Prostitutie langs de handelsroute is een begrip. Wij als fietsers en fotograaf weten dat en leggen dat vast met de camera. En dan kom je al snel als fietsreiziger terecht in de vraag: ‘moet ik dit nu wel of niet fotograferen?’ Jaren geleden heb ik die vraag al beantwoord: ja, dat doe ik wel. Maar ik vertel er wel een verhaal bij. Want dit is een foto met een verhaal. Een verhaal van een meisje die heel snel vrouw zal worden. Het verhaal wat vertelt moet worden zodat we ons allemaal blijven realiseren dat buiten Nederland het leven hard kan zijn.

NAAR HET ZUIDEN

Hoe meer we naar het zuiden trekken hoe minder plaatsen we tegenkomen. De stadjes veranderen in gehuchten. De dorpjes in kleine nederzettingen met tenten. Dit is het and van de nomaden. Waar van paardenmelk kaas wordt gemaakt met een stevige wrange smaak. Waar reizigers worden uitgenodigd voor bood, thee en mierzoete jam. En waar langzaam maar zeker de bergen van de Pamirs aan de horizon verschijnen.

KOK BORU

Kok Boru, dooie geit polo. De naam zegt alles. Een geit wordt onthoofdt en de hoeven worden van de poten afgesneden. Ondertussen wordt er gedronken en enigszins aangeschoten razen de mannen op hun paarden over het veld. gelijk vol erop. Niet even inrijden maar gelijk stevig er tegenaan. Alles voor de winst. Er wordt gevloekt, gescholden, gevochten. Maar na de winst is er drank. En dat maakt alles goed.