top of page

COLORFUL KERALA

Biking through tea plantages and colorful villages in India, 2013

KLEURRIJK KERALA

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen. Kerala is een schat aan kleuren, geuren en culturen. De provincie ligt in de Zuid Westelijke hoek van India en vormt de scheidslijn tussen de Arabische Zee in het westen en het laagland in het oosten. En daartussen ligt een band van groene bergen met talloze theeplantages. En in de dorpen en de steden is het Indiaas druk. Handel, verkeer, kleine industrie, straatventers. Voordat we het weten belanden in de ene kleurrijke ceremonie naar de andere. Nog geen kilometer gefietst en we zitten het nu al vol in. Kleurrijk Kerala.

Nog maar net bekomen van alle hectiek tuigen we onze fietsen op. Het is heet aan de kust en we zijn van plan de bergen in te fietsen op zoek naar de koelte. Het fietsen is heel afwisselend. We delen de wegen met wandelaars, trucks, theedrinkers, kinderen, brommers. In de steden is het druk maar eenmaal op het platte land ligt het tempo lager. We genieten van de Indiase thee en kunnen niet voorkomen dat we elke 20 minuten een stalletje aandoen. Het contact met de mensen gaat bijzonder snel. Iedereen spreekt Engels en iedereen is geïnteresseerd waarom twee Nederlanders de heuvels van Kerala willen bedwingen. 

THEE PLANTAGES

En eenmaal boven is het raak. Plantages met thee zover het oog reikt. Vooral rond de Munnar, op 1600 meter, zijn de bergen bezaaid met het groene goud. Het is een fantastisch mooi gezicht om hier doorheen te fietsen. Mannen en vrouwen werken hier op de velden om de thee te plukken. 

Maar wie denkt dat het om kleine boertjes gaat die met harde noeste arbeid hun kost bij elkaar sprokkelen komt bedrogen uit. De meeste plantages zijn in bezit van TATA. Een enorm Indiaas bedrijf ook bekend van de trucks en automobielen. TATA heeft menig dorpje inclusief schooltje en ziekenhuis, opgezet om zo voldoende medewerkers aan te trekken die op de plantages willen werken. 

Tea plantages in Inda

We trekken wat rond over de theeplantages en met de fiets komen we in de meest mooie uithoeken. De dorpjes zijn rustig. Vaak is het niets meer dan een rijtje huisjes waar de theeplukkers met hun familie wonen. Er is water, er zijn toiletten. Maar veel meer is er niet. En zoals zo vaak, als je eigen tempo naar beneden gaat, gaat de wereld voor je open en kom je in contact met je omgeving. 

NAAR HET OOSTEN

Op naar het oosten. Op naar het laagland. We moeten nog een paar bergen over zwoegen maar dan komen we terecht in een heel ander India. Grote boerderijen met kippen, grote landbouwvelden en middelgrote steden. Het land is vlak, de koelte van de bergen is verdwenen. 

Vanuit de deelstaat Kerala fietsen we Tamil Nadu in, de thuisprovincie van de Tamils. Het met de komst van de Tamils verandert ook het schrift en de vele kleurrijke tempels. Door het verkeer van dorpjes en steden fietsen we naar de groet stad Madurai. Het is de oudste en meest heilige stad van Tamil Nadu. En in het centrum staan de beroemd tempel Sri Meenakshi. Eenmaal in het centrum komen we erachter dat het een van de vele tempels is. 

India Kerala