top of page
202301 Colombia 182.jpeg

COLOMBIA

Bikepacking Andes mountains & Coffee region, 2022

DE START...

Kleurrijk, uitdagend, hoge bergen en diepe dalen. Swingende jungle dorpen en rustieke bergplaatsen en dan is er natuurlijk ook nog de beroemde koffie. En laten we niet vergeten de duizenden kilometers aan gravelwegen die schreeuwen om ontdekt te worden.

In 2000 stonden we al eens bijna bij de grens maar de onveilige situatie met de verschillende drugskartels hield ons tegen. Maar nu lijkt het land meer en meer open te gaan. We kunnen niet wachten. 

Om in de stemming te komen fietsen we snel Bogota uit en gaan richting het noorden. Op naar de bergen. Eerste stop is de karakteristieke stad Villa de Leyva via Zipaquira.

Rustig peddelen door het boerenland van Colombia. 

202301 Colombia 077.jpeg

STREETART

Overal kom je ze tegen. De enorme muurschilderingen. Soms lieflijke tekeningen maar vaak ook verwijzingen naar het verleden of naar het heden. Niet alleen in de grote steden maar ook in de dorpen. Vaak verloren op de hoek van de straat. Maar altijd goed onderhouden en niet onder gespoten door andere teksten of handtekeningen. 

202301 Colombia 180.jpeg

ANDES

Colombia heeft de luxe om verschillende uitlopers van het Andes gebergte op haar grondgebied te hebben. De meest oostelijke gebergte verdeelt het land tussen de tropen van de Amazone en het berggebied tot aan de Stille Oceaan. Een gebied met talloze smalle gravelpaden. Stijl omhoog of ijzingwekkend naar beneden. Niets is vlak. 

Omdat we net boven de evenaar zitten is het klimaar totaal anders dan wat we gewend zijn op 4000 meter hoogte. Hier zie je op grote hoogte nog weelderige vegetatie. Palmbomen op 3000 meter zijn geen bijzonderheid. 

202301 Colombia 181.jpeg