top of page
2007 Exp3-China 0770_edited.jpg

CHINA

Cycling through a changing world

ZIJDEROUTE

Over een brede, onverharde, stoffige weg verlaten we Kirgizië en komen we aan bij de grenspost van China. Net als alle andere reizigers moeten we lang wachten voordat we het land in mogen maar al met al vallen de formaliteiten erg mee. Eenmaal aan de andere kant komen we terecht in een wereld van lokale hoertjes die hun diensten aanbieden aan de vrachtwagen chauffeurs. Wij fietsen door en gaan op weg naar Kashgar, de beroemde stad op de zijderoute. 

2007 Exp3-China 0017.JPG

PLATTE LAND WEST CHINA

In het westen van China wonen veel minderheid groeperingen. Elke dag opnieuw ontmoeten we nieuwe hartelijke mensen die ons uitnodigen in hun huis of yurt. We eten schapenvlees, drinken yakmelk en voor heel even lijkt de hoofdstad Beijing heel ver weg. 

2007 Exp3-China 0156.JPG

En op grote hoogte gaat het bijna mis. Het is erg koud en nat en we verkleumen en worden niet meer warm hoe hart we ook trappen. Te weinig eten bij ons en geen dorpje in de wijde omgeving te bekennen. We kunnen niets anders dan doortrappen tegen beter weten in. 

En dan doemt er een nomadenkamp op en voordat we het weten zitten we bij een houtvuurtje in de beschutting van een tent. Gered door de bewoners van China. We mogen er overnachten en daar zijn we heel erg blij mee. 

TIBET

We hebben het geprobeerd maar krijgen het niet voor elkaar. We mogen Tibet niet in. Sterker nog, in sommige gebieden mogen we eigenlijk helemaal niet reizen met eigen vervoer en overnachten moeten we in door de staat erkende hotels. Wij hebben geen idee waar die hotels te vinden zijn en eerlijk gezegd hebben we er ook niet echt naar gezocht. Omdat we Tibet niet in kunnen fietsen we er omheen en komen zoveel plekken tegen waar Tibet heel erg dicht in de buurt lijkt te zijn.