top of page
IMG_6827.jpeg

BADKAMER

Douche, toilet en droogkamer

UITGANGSPUNT FUNCTIONEEL

In de badkamer komen veel functionaliteiten bij elkaar. We gebruiken de badkamer om ons te kunnen wassen, om naar het toilet te kunnen gaan, onze toiletspullen te kunnen opslaan en (belangrijk voor ons) om onze was te drogen. Na het sporten hebben we elke dag veel kleding die of nat is van het zweet of nat is van het wassen. Een ruimte die dus die ruikt, vochtig is en weer snel droog en fris moet zijn. Ga er maar aan staan. 

UITGANGSPUNT TECHNISCH

In een kleine ruimte moet warm- en koude water komen, afvalwater moet worden afgevoerd. Er moet uiteraard verlichting zijn. En ook moet de ruimte snel gelucht kunnen worden maar ook verwarmd. En de ruimte moet groot genoeg zijn om een grote lading wasgoed te kunnen herbergen. En we willen tijdens het douchen of naar de wc gaan de ruimte hebben. Dus kiezen we ervoor om iets minder kastruimte te hebben maar alle ruimte te gebruiken om te kunnen bewegen. En, heel belangrijk, geen apart fonteintje met wastafel. Even de deur van de badkamer uit en je staat voor een ruime wastafel van de keuken. Onzin om in een kleine ruimte nog een wastafel te proppen. 

De badkamer heeft een afmeting van 76 cm bij 183 cm. 

We beginnen met de droogtoilet. Die gebruiken we al een paar maanden met groot succes. Die is geplaatst bovenop onze grijs water tank. 

Voor de grijswatertank wordt de lenspomp geplaatst die het douchewater in de grijswatertank moet pompen. Via het keukenkastje kunnen we altijd bij de pomp komen mocht dat nodig zijn. 

En de rest van de ruimte blijft over voor een RVS douchebak van 710mm bij 1030mm en 100mm hoog. De douchebak heeft 2 afvoeren zodat het water altijd weg kan, ook als we scheef staan. 

de muren van de douche worden gemaakt van multiplex platen met een dikke hpl laag zodat de ruimte waterdicht is. En natuurlijk wordt de boel goed verlijmd en afgekit. 

In de douche komt een relatief groot raam te zitten zodat we altijd verse lucht hebben. En daarboven monteren we het kastje voor onze badkamer spulletjes. En natuurlijk ook een verwarming. 

Via via hoorde we van mensen dat het een goed idee is om het urine reservoir van de droogtoilet aan te sluiten op de grijwatertank. Dat blijkt bij de test een heel slecht idee te zijn. Bij het lozen van 125 liter grijs water komt een enorme stank vrij. Dus bouwen we later de boel weer terug naar een apart urine reservoir. 

Met een beetje passen en meten krijgen we ook de drooglijnen gemonteerd boven de douchekop. 

IMG_7201.jpg
IMG_7203.jpg
IMG_7202.jpg

In de douchebak komt een hardhouten vlonder zodat we niet met de voeten in het water staan. 

En dan is het plaatsen van handdoekrekjes, haken, spiegel en wc-rol houder aan de beurt. 

En de eerste test is een succes. Heerlijke warme douche in een hele fijne grote ruimte die door de verwarming en het raam binnen mum van tijd weer warm en droog is. 

bottom of page