top of page

TechnoTip, Fältovn DIY

'The Fältovn is intended for those who do not mind to get their hands all sooty, know how to use an axe and leave no trace when camping. If it is hard for you to understand that a fire is hot and green wood does not burn, you might need more tutoring. Or maybe the Fältovn is just not the right product for you.'


Nee, dit is niet iets om in je rugzakje mee te nemen. En ook op de fiets wordt het nog een heel gezeul om dit fornuisje als je favoriete kookuitrusting mee te dragen. Laat staan dat er nog plek over is in je bikepacking tassen voor hout en een bijl.

De Fältovn kachel, of beter gezegd fornuis, voelt zich het beste thuis in het basiskamp. Liefst omringd door dichte bossen met veel droog hout. Waar je na een dag buffelen op je fiets, in je kano of lopend door de bergen, vermoeid aankomt. Je ploft neer, gooit wat hout in de kachel, neemt een biertje gekoeld in de bergrivier en gaat lekker rommelen met een bijl, houtjes en een pan vol met geurende gerechten.

Wij hebben de Fältovn kachel nu 4 weken en zijn dolenthousiast.

En dan is het natuurlijk lastig om een objectief verhaaltje te schrijven. Zeker als je dat in de rubriek 'Technotip' gaat plaatsen. Laten we toch een poging wagen. Want het is zonde om dit kacheltje niet met jullie te delen.


Wat is het?

Het is een kachel en een fornuis. Je kan je heerlijk opwarmen bij het vuur en tegelijkertijd je potje erop koken. Je kan hem plaatsen in de open lucht. Maar ook in je tentje (wel even een voorziening treffen!). Mensen met een tipi gebruiken hem veel. Maar afgelopen weekend zagen we een soortgelijke kachel staan in een voortent van een caravan. En natuurlijk kan je hem ook plaatsen in je tuin of in je berghut.

'En waarom niet gewoon een lekker groot kampvuur?' hoor ik je vragen.

Tuurlijk, een lekkere fik is fantastisch om te stoken maar de verbranding is verre van optimaal. Je hebt heel veel hout nodig voor een beetje warmte. De meeste warmte krijg je nog van het vele hout sprokkelen en hout hakken. Dat is heel anders bij een gesloten kachel. Dat gaat ervan uit dat je de luchtstroom langs het vuur tot in detail kunt regelen. Je kan dus heel precies de hoeveelheid warmte afstellen en dat is best wel handig om te voorkomen dat je net geschoten haasje niet in zwarte kool gaat veranderen.

De Fältovn reguleert de instroom van verse lucht via het klepje aan de voorzijde. En voert de warmte af via de kachelpijp. Je zit dus niet in stinkende rook.

En om alles nog meer optimaal te maken zit in de kachel een schuif die je naar voren kunt trekken. de hete lucht maakt dan een omweg wat als gevolg heeft dat de verbranding heel erg goed is en de bovenkant van de kachel extra wordt verhit. Je koffie is dus binnen een mum van tijd heet.


'En is het allemaal een beetje mobiel en hoeveel tijd ben ik kwijt om dat allemaal te installeren?'

Het kacheltje weegt 10 kilo en wordt geleverd in een mooie tas. Dat is dus prima te tillen. In de tas tref je niets anders dan een zwarte box aan, de daadwerkelijke kachel. je klapt de pootjes uit en zet de kachel stevig neer. In de kachel liggen de drie delen van de kachelpijp. Eruit halen en op elkaar schuiven en dan is de kachel klaar om te branden.

En dan de eerste testbrand.

Balletjes in pindasaus en een biertje. Geen hoogstaande cuisine maar wel een hele leuke ervaring.


Ik wil dit ook!

Tuurlijk, begrijpen we. En dat kan ook. De Fältovn is een echt Nederlands product en wordt gebouwd door Leenders. Op hun website vind je de mooiste plaatjes terug. En natuurlijk hebben ze ook een webshop. Voor 449 euro is de Fältovn voor jou. Geen idee of dit wel of niet duur is. Dat mag je zelf bepalen. We hebben onze portemonnee getrokken en zijn daar erg blij mee.

Als je de kachel bestelt krijg je een bouwpakketje, daar staat de DIY voor, en een inbussleuteltje. Ikea lovers kunnen hun hart ophalen. Het in elkaar zetten is vrij eenvoudig en hoef je maar een keer te doen. Mocht je daar tegenop zien dan is er vast wel een buurman of buurvrouw die voor een lekker glas wijn bij het vuur, je van dienst wil zijn.

Meer informatie vind je terug op de website van Leenders.
Oh ja, we hebben de Fältovn zelf gekocht. We worden niet gesponsord. Dus alle bovenstaande tekst komt uit onze eigen koker en je mag ermee doen wat je wilt.

480 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Original on Transparent.png
bottom of page